Ekološki uzgoj kupusnjača

U Hrvatskoj se od svih kupusnjača najviše uzgaja kupus. Razlikujemo rani kupus koji u polje sadimo već krajem ožujka i kasni kupus koji se sadi sredinom lipnja.

Ekološka proizvodnja povrća vrlo je zahtjevna, te je za uspješan uzgoj potrebna visoka razina znanja i češći pregledi usjeva (tjedni) kako bi se pravovremeno spriječili razvoji bolesti i smanjio broj štetnika. Suvremena ekološka Probacproizvodnja povrća moguća je, i to uz visoke i kvalitetne prinose, zahvaljujući sve većoj paleti pripravaka za profesionalan ekološki uzgoj. U proizvodnji kupusa postoje ekonomski važne gljivične i bakterijske bolesti. Na početku proizvodnje često se  susrećemo sa problemom polijeganja rasada (Pythium spp., Rhizoctonia solani, i dr.) i venuća (Fusarium oxysporum). Osnovne mjere zaštite jesu plodored i osiguranje najpovoljnijih uvjeta za klijanje, rast i razvoj, pri kojim će se razviti čvrste presadnice, koje brzo prolaze osjetljivu fazu razvoja. Za uspješnu borbu protiv ove skupine bolesti rješenje se nalazi u kompetitorskim korisnim organizmima. Pro-eco u svojoj ponudi ima 3 pripravka koji djeluju na uspješno klijanje, rast i razvoj. Pro-bac je koncentrat korisnih bakterija i kvasaca, te raznih tvari čijom primjenom u tlo unosimo veliku količinu korisnih mikroorganizama koji potiskuju patogene i omogućavaju zdravo klijanje, ubrzan rast i razvoj presadnica. Rhizovital FZB®42 je pripravak sa velikom količinom bakterije Bacillus amyloliquefaciens koji znatno povećava korijenov sustav te automatski ojačava biljku. Promot®Plus je pripravak koji sadrži gljive Trichoderma koningi i T. harzianum koje svojim djelovanjem znatno utječu na rast korijenovog sustava te onemogućuju razvoj patogena oduzimajući im prostor i hranu.

Nakon što biljke presadimo na polje često se susrećemo sa gljivičnim bolestima kao plamenjača (Peronospora parasitica) i pjegavost (Alternaria spp.). Za tu problematiku koristimo ojačivače bilja kao Mycosin, Blocks, Red Block i Equisetum Plus. Bakterijska tamna trulež žila (Xanthomonas campestris pv. campestris) smatra se najopasnijom bolesti kupusa. Od ove godine na tržištu postoji pripravak Pro-bac koji, ukoliko ga koristimo preventivno onemogućava razvoj bakterijskih bolesti, uključujući i spomenutu bolesti na kupusu.

kupusni bijelac

Štetnici koji često napadaju zeljaste kulture dijelimo na one koji su u tlu (žičnjaci, grčice, sovice podzemljuše, rovci) te oni koji napadaju nadzemne dijelove biljke (Kupusni buhači, Kupusna muha, Kupusne stjenice, Lisne uši, Kupusni moljac). Borba protiv štetnika u tlu moguća je pomoću entomopatogenih nematoda koje suzbijaju štetne organizme ulazeći u njih kroz kutikulu ili prirodne otvore te ga parazitiraju nakon čega štetnik ugiba. Insekticid koji je na tržištu registriran za sve insekte koji grizu i sišu Neemazal® TS (azadiraktin) uspješno suzbija većinu insekata koji napadaju kupus. Uz njega za pojačanje djelovanja na buhače i muhe koristimo pripravak Boundary SW.

Prije same sjetve ili sadnje potrebno je u tlo unijeti optimalne količine hraniva te tokom vegetacije biljke prihranjivati. Osnovna gnojidba preporuča se obaviti organo-mineralnim gnojivima Proeco NPK 5:10:10 kojim u tlo unosimo 45 % organske mase i različite količine hraniva za dobar start i razvoj. Nakon sadnje potrebno je obaviti prihranu dušikom organo-minarelnim gnojivom Fertilsupernova sa 12,5% dušika. Pro-eco jedini na tržištu ima visoke koncentracije hraniva dobivenih iz organskih izvora, te najnižu cijenu po jedinici hraniva. Kupus kao i većina povrtnih kultura zahtjeva veću količinu kalija. Za povećanje prinosa i čvrstoću glavice fertirigacijom dodavati NPK gnojivo Organoquick (5% N, 0,3% P i 5,5% K2O). U svim stresnim situacijama koristimo kombinaciju Aminovitala i Algovitala za brži oporavak biljaka.