Insectosec® – saveznik u borbi protiv crvenih grinja i ostalih parazita

Formulacija  InsectoSec je prah, a koristi se kao insekticid, akaricidte za suzbijanje drugih člankonožaca.

Kao biocid djeluje protiv crvene grinje (Dermanyssusgalline), mrava i ostalih parazita.

Dermanycusgalline je slobodno živuća ektoparazitska grinja poznata i kao tekut kokoši. Grinja je nametnik koji se pojavljuje kod svih vrsta domaće peradi, ptica, a vrlo često može preći na druge životinje koje su u dodiru sa zaraženom peradi. Kao ektoparazit se povremeno, ali obilno hrani sišući krv peradi što ima za posljedicu gubitak na težini kod odrasle peradi ili kržljavost mlade peradi, nesilice prestaju nesti i napuštaju gnijezda.

Na koži se očituje crvenilo koje nastaje uslijed velike količine uboda dok u težim slučajevima može doći do uginuća peradi. Grinja je na domaćinu samo u vrijeme hranjenja i to noću, dok ostatak vremena zbog osjetljivosti na svijetlo provodi u pukotinama, gnijezdima i drugim zaklonjenim dijelovima peradarnika.

Upravo iz tog razloga je InsectoSec vrlo efikasan kod suzbijanja parazita jer se njime tretiraju peradarnici, odnosno okolina u kojoj životinje borave.

Potrebno je oprašiti sve dijelove nastambe – gnijezda, donji dio krovišta, prečke za sjedenje i slična skrovišta. Nije potrebno direktno tretiranje zaražene peradi pa je samim time i njegova primjena jednostavnija i brža. Paraziti će biti obuhvaćeni kretanjem peradi te će se prah prenositi od jedne do druge jedinke. Kod manjih površina InsectoSec se optimalno raspršuje ručnim strojem za oprašivanje, a kod većih površina i kavezima pištoljima za prašenje na kompresorski pogon.

Jako apsorpcijsko djelovanje silikatne prašine dijatomejske zemlje u dodiru s insektima dovodi do njihovog brzog isušivanja tako da oni u kratkom vremenu odumiru.

Ovisno o stupnju zaraze sve površine u kojima boravi perad potrebno je tretirati s 30-50g InsectoSec-a/m2.

Preparat je dostupan u pakiranjima od 200 g – s bočicom za raspršivanje, 2 x 1kg te u profi pakiranjima od 15kg.