JESENSKA GNOJIDBA U EKOLOŠKOJ PROIZVODNJI

Gnojidba je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u proizvodnji poljoprivrednih kultura.

Pravilnom odnosno,  pravovremenom gnojidbom i pravilnim količinama, biljci dajemo sve potrebno za optimalan rast i razvoj, te sebi osiguravamo dobre i kvalitetne prinose.

Važno je da gnojidba bude izbalansirana te ju je najbolje i najkvalitetnije odraditi prema analizi tla. Na taj način biljci nadoknađujemo sve što je u manjku, osiguravamo ravnotežu hraniva u tlu, dodajemo organsku masu te ukoliko radimo sa organskim gnojivima, obogaćujemo tlo na prirodan način.

Kako bi sve odradili kako treba, za potrebe jesenske gnojidbe uputno je koristiti kvalitetne preparate. U našem ćete asortimanu naći gnojiva svjetski poznatog proizvođača ILSA S.p.A.  To su  gnojiva dobivena posebnom tehnologijom  koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.

Za osnovnu gnojidbu, od jeseni do proljeća, preporučamo korištenje slijedećih gnojiva: PROECO 5:10:10, PROGRESS MICRO 6:5:13, GRANOSANO EVO 6:16:0, FERTORGANICO (N 11,5) te AZOMITE. Već  7 do 10 dana nakon gnojenja hranjiva  su dostupna korijenu sadnice. Gnojiva sadrže prirodni dušik koji se polako u tlu otpušta mikrobiološkom aktivnošću, a karakterizira ga velika učinkovitost, potpuna iskoristivost, te ravnomjerno otpuštanje hranjiva.

Proeco 5:10:10  je organsko gnojivo izrađeno ekskluzivno za Pro-eco prema karakteristikama našeg tla i klimatskih uvjeta regije. Sadrži vrlo brzo raspoloživ dušik i minerale za masline, žitarice, povrće, vinovu lozu i voće.

 

pro-eco-gnojidba-tekst

Progres Micro  6:5:13 sadrži izbalansirane mikro elemente, bor, željezo, mangan i cink te K2O i P2O5. Idealno je za korištenje u jesen i proljeće u voćnjacima, vinogradima i kod bobičastog voća.

Fertorganico je dušično gnojivo s dugoročnim opuštanjem, od 6 do 8 mjeseci, pa je idealno za jednakomjernu i konstantnu opskrbu dušikom kod žitarica. Idealno je za jednokratno apliciranje u kasnu jesen ili zimi, kako bi se nadoknadila ukupna potreba kulture za dušikom.  Sadrži visok stupanj dušika sa sporim otpuštanjem. Mineralizacija započinje odmah i traje do 8 mjeseci.

Granosano Evo 6:16:0 također sadrži sporo otpuštajući organski dušik i prirodni fosfor te je pogodan za organsku proizvodnju. Sadrži visok udio proteina te prirodan fosfor vezan za organsku tvar što je posebno pogodno za razvoj korijenovog sustava. Vrlo je važno gnojivo u osnovnoj gnojidbi svih žitarica zbog visokog udjela fosfora.

Sva navedena gnojiva organskog su porijekla, baza im je agrogel, goveđa koža, perje, kopita i rogovi stoke te kolač koji ostaje nakon prešanja maslina. Prednost im je ravnomjerno, ovisno o vrsti gnojiva, dugoročno ili kratkoročno otpuštanje hranjiva. Ne degradiraju tla (ne ispiru humus), ne zagađuju podzemne vode nitratima i popravljaju mikrobiološka svojstva tla. Gnojiva su dostupna u pakiranjima od 25 kg, a oblik granula čini ih pogodnim za širokopojasno iznašanje putem rasipača gnojiva. Preporučamo gnojiva lagano ugraditi u tlo. Sadite li masline, voćke ili vinovu lozu uz stajnjak i humus, preporučamo uz naša organska gnojiva upotrijebiti Azomite, kako bi sadnica bila optimalno opskrbljena potrebnim mineralima i elementima.

Azomite ® sadrži preko 70 minerala i elemenata u tragovima koji se nalaze u optimalnom omjeru i neophodni su za pravilan rast i razvoj biljnih i životinjskih stanica. Mnogi od tih elemenata s vremenom su se, uslijed intenzivne poljoprivredne proizvodnje i najčešće uzgojem monokulture,  iscrpili iz tla te ih je potrebno proizvodima koji sadrže optimalne omjere mikro i makro elemenata, nadoknađivati.