Maslina – utjecaj organske gnojidbe na kvalitetu tla

Poznato je da maslina može uspijevati  na plitkim, skeletoidnim  tlima koja su siromašna humusom i mineralnim tvarima gdje mogu doživjeti  preko dvjesto godina.  To joj omogućuje njena otpornost prema suši koja je rezultat dobre razgranatosti korijenove mreže. No, takva stabla su slabe bujnosti, nemaju redovite prirode, a rodnost im je niža nego na stablima  uzgojenim na plodnim i prikladnim tlima. Ukoliko se maslina uzgaja na skeletnim tlima slabo opskrbljenim hranjivima, ona ne postiže  dovoljan ukupni prirast jednogodišnjih izboja koji su osnova za rodnost. Dužina jednogodišnjih izboja je mala pa nema obilne cvatnje, zametanja plodova i rodnosti.

S druge strane maslina je vrlo osjetljiva  prema slaboj prozračnosti i suvišku vode u tlu. Stoga su tla glinene ili ilovasto-glinene teksture koja su slabo propusna za vodu, neprikladna za uzgoj maslina ako se prethodno ne popravi  njihova dreniranost agromeliorativnim zahvatima.

Prikladna tla za uzgoj maslina su pjeskovito-ilovasta i ilovasta,  duboka, drenirana, dovoljno opskrbljena humusom i mineralnim hranjivima te neutralne reakcije. Mogu biti slabo kisele ili slabo alkalične reakcije, ali ako su kisela i ne sadrže dovoljno kalcija, tada se preporuča kalcifikacija.

Redovita gnojidba organskim gnojivima  je vrlo važna u popravljanju svojstava loših tala ( skeletnih i  glinenih)  jer osim hranjivih elemenata, gnojivom se unosi organska tvar koja  povećava sadržaj humusa, popravlja strukturu tla i povoljno utječe na mikrobiološku aktivnost .

Kod težih glinenih tala  popravlja prozračnost i toplinu, a kod laganih skeletnih tala organska tvar zadržava vlagu i ublažava sušu.

Pred nama je osnovna jesenska gnojidba i tvrtka Pro-eco nudi organska gnojiva svjetski poznatog proizvođača ILSA S.p.A. dobivena posebnom tehnologijom koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.

Gnojiva su organskog porijekla, baza im je AGROGEL, goveđa koža, perje, kopita i rogovi stoke te kolač koji ostaje nakon prešanja maslina. Prednost im je ravnomjerno, ovisno o vrsti gnojiva dugoročno ili kratkoročno otpuštanje hranjiva. Ne degradiraju tla (ne ispiru humus), ne zagađuju podzemne vode nitratima te popravljaju mikrobiološka svojstva tla. Već 7 do 10 dana nakon gnojenja  hranjiva su dostupna korijenu sadnice, a glavna im je karakteristika  ravnomjerno otpuštanje hranjiva  prema potrebama biljke tako da ne dolazi do gubitka hranivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, već ih biljka u potpunosti  usvaja. Gnojiva su dostupna  u pakiranjima od 25 kg, a oblik granula čini ih pogodnim za širokopojasno iznašanje putem rasipača gnojiva. Preporučamo gnojiva lagano ugraditi u tlo. Raznim kombinacijama  moguća je prilagodba N:P:K gnojiva potrebama kultura i svojstvima tla. Sadite li masline, voćke ili vinovu lozu uz stajnjak i humus, preporučamo uz naša organska gnojiva upotrijebiti  Azomite, kako bi sadnica optimalno bila opskrbljena potrebnim mineralima i elementima.

Za osnovnu gnojidbu , od jeseni do proljeća, preporučamo korištenje: BIOILSE 7:7:7,  PROECO 5:10:10,  PROGRES MICRO 6:5:13,  GRADUAL  25 Fe,  GRANOSANO EVO 6:16:0, ENEKAPA 7:0:20, FERTORGNICO I FERTILSUPERNOVU te AZOMITE-a  kao poboljšivača tla.

BIOILSA 7:7:7 sadrži vrlo brzo raspoloživ prirodni dušik, keratin humin i fulvo kiseline i minerale  za maslinu, vinovu lozu, voće, povrće i žitarice. Preporuča se ovisno o kulturi i tlu 400-800kg/ha.

PROECO 5:10:10 je organsko gnojivo izrađeno ekskluzivno za  Pro-eco prema karakteristikama tla i klimatskim uvjetima regije. Sadrži vrlo brzo raspoloživ dušik i minerale za masline, žitarice, povrće, vinovu lozu i voće. Preporuča se ovisno o kulturi i tlu 300-700 kg/ha.

PROGRESS MICRO 6:5:13 je gnojivo koje stimulira hranjivost zemlje te daje magnezij, sumpor i  izbalansirane mikroelemente kao što su bor, željezo, mangan i cink . Sadrži izbalansiran udio hranjivih tvari za masline, vinograde i voćnjake s velikim potrebama za prihranom. Pravilna upotreba svake godine pomaže održavanje organske tvari tla. Preporuča se ovisno o kulturi i tlu 500-900 kg/ha.

GRADUAL 25 Fe, gnojivo s visokim udjelom željeza , idealno za jesensku gnojidbu kultura kojima je potrebno željezo i za alkalna tla. Organska tvar obogaćena je željezom ( Fe2+) te tako ostaje stabilna u tlu te štiti željezo od nepovoljnih reakcija  koje nastaju u kombinaciji s vapnencem, visokim  pH te prisutnošću fosfata ili drugih metala . Preporuke su ovisno o kulturi i tlu 400-800 kg/ha.

ENEKAPPA 7:0:20 odnos hranjivih tvari pogodan je za vinovu lozu te nasade voća i povrća. Visok udio sumpora (18% topivi sumpor trioksid SO3)  poboljšava pH tla. Preporuke su ovisno o kulturi  i tlu 300-700 kg/ha.

GRANOSANO EVO 6:16:0 sadrži sporo otpuštajući i organski dušik i prirodan fosfor te se stoga može koristiti u organskom uzgoju. Pogodan je za tla crvenice ( uz obalu i na otocima ) koja imaju nisku koncentraciju fosfora. Preporuke su ovisno o kulturi i tlu 400 – 800 kg/ha.

FERTORGANICO je dušično gnojivo s dugoročnim opuštanjem, od 6 do 8 mjeseci, pa je idealno za jednakomjernu i konstantnu opskrbu dušikom . Idealno je za jednokratno apliciranje u kasnu jesen ili zimi, kako bi se nadoknadila ukupna potreba kulture za dušikom.  Sadrži visok stupanj dušika sa sporim otpuštanjem. Mineralizacija započinje odmah i traje do 8 mjeseci. Vrijeme primjene je jesen-zima, a količine se kreću od 400 – 1000 kg/ha ovisno o potrebama biljke i opskrbljenosti tla.

FERTIL SUPERNOVA organsko je dušično gnojivo bazirano na AGROGELU, jedinstvenoj želatini namijenjenoj za korištenje u agrikulturi, koja zahvaljujući svojoj sposobnosti apsorpcije vode osigurava efikasnu prihranu biljke  i pri manjoj vlažnosti. Sadrži 12,5% ukupnog dušika (N), a vrijeme primjene   je jesen- zima u količinama ovisno o potrebama biljke i opskrbljenosti tla od 500-800 kg/ha.

Da bi se  odredila optimalna količina gnojiva, formulacije i njihova kombinacija, svakako preporučamo napraviti analizu tla. Na osnovu analize  mogu se kombinirati gore navedena gnojiva  ovisno da li želimo popraviti pH tla,  izraženi nedostatak pojedinih elemenata, gnojiti na zalihu ( kod podizanja nasada i melioracija), popravljati sadržaj humusa ili jednostavno održavati tlo plodno i dobro opskrbljeno svim elementima potrebnim za kvalitetan rast i razvoj biljaka i dobar i redoviti prinos.

Stoga ne postoji strogo određena formula pokojoj se određuje gnojidba već se ona kombinira ovisno o potrebama tla i kulture.