Neemazal®TS – biološki insekticid za suzbijanje štetnika

Blaga zima s nadprosječno visokim temperaturama uvjetovala je preživljavanje velikog broja štetnika čiju prisutnost nalazimo na gotovo svim poljoprivrednim kulturama.

Za ekološke i integrirane proizvođače, ali i za sve one koji vode brigu o zaštiti okoliša rješenje u suzbijanju štetnika je primjena biološkog insekticida širokog spektra Neemazal TS.

NeemAzal TS sadrži aktivnu tvar azadirachtin iz koštica tropske biljke Neem (Azadirachta indica) koji djeluje kao regulator rasta i smanjuje plodnost ženki štetnih insekata. Ulazeći u tijelo insekata, azadirahtin blokira pravilan rad hormona što rezultira time da insekti više ne žele jesti, letjeti, pariti se niti polagati jaja. Populacija nametnika polako nestaje. Njihov životni ciklus je prekinut.

Nakon tretiranja NeemAzal TS prodire u list te se unutar lista djelomično sistematski transportira. Sisajući i grizući insekti iz lista uzimaju djelatnu tvar, što momentalno dovodi do prestanka hranidbe. Insekti ne uzrokuju dodatna oštećenja. Zbog posebnog načina djelovanja, uspjeh tretiranja NeemAzalom TS-om ne ocjenjuje se brojem uginulih insekata već se kontrolira smanjenjem oštećenja lista. Populacije insekata još su određeno vrijeme vidljive, nove populacije se više ne stvaraju.

NeemAzal TS je potrebno primjenjivati u propisanim dozama i količinama otopine koja osigurava kompletno i jednoliko pokrivanje tretirane biljke. Tretiranje je potrebno izvršiti po mogućnosti u jutarnjim ili večernjim satima. Najbolje djelovanje ima kad se koristi kod prve pojave štetnika u prvim razvojnim stadijima, eventualno ponavljajući postupak nakon 7-10 dana. U slučaju kiše unutar 8 sati od tretiranja, preporučuje se ponoviti postupak.

S obzirom da je NeemAzal sistemični insekticid širokog spektra koji djeluje na sve štetnike koji grizu i sišu biljni sok, koristi se u suzbijanju štetnika na raznim kulturama kao što su:

  • Povrće: lisne uši , tripsi, štitasti moljci, sovice, muhe lisni mineri, krumpirova zlatica, moljci
  • Agrumi: lisni mineri, lisne uši, štitasti moljci, cikade, tripsi
  • Voćke (OSIM KRUŠAKA): lisne uši, tripsi, cikade, medeći cvrčak, štitasti moljci i sovice
  • Masline: maslinov moljac, tripsi
  • Vinova loza: grožđani moljac, tripsi, cikade

Ako se primjenjuje po preporučenim uvjetima nije opasan za pčele, a osim toga ne izaziva pojavu rezistentnosti. Stoga se njegovom primjenom polako vraća biološka ravnoteža i čuva se ekosustav u nasadu.