Ekološko suzbijanje zemljinih štetnika

Povoljni vremenski uvjeti pogodovali su povećanju brojnosti većine zemljišnih štetnika. Ti su štetnici donedavno suzbijani zemljišnim insekticidima čija je primjena zabranjena.

Ekološki prihvatljiva alternativa za kontrolu i suzbijanje zemljišnih štetnika na poljoprivrednim kulturama kojoj pribjegava sve veći broj proizvođača su entomopatogene nematode.

Suzbijanje i kontrola štetnika upotrebom entomopatogenih nematoda selektivno je, prirodno i ekološko rješenje zaštite poljoprivrednih kultura.

ŠTO SU ENTOMOPATOGENE NEMATODE?

Entomopatogene nematode su mikroskopski jednostavni organizmi koji u sebi nose simbiotske bakterije. One aktivno parazitiraju u štetnike ulazeći u njihovu tjelesnu šupljinu kroz prirodne otvore: usta, traheje ili anus. Nakon ulaska u tijelo, nematode se hrane unutrašnjim organima te razvijaju nove generacije. Prije napuštanja domaćina, nematode prelaze u fazu infektivne ličinke koje izlaze iz uginulog insekta i prelaze u tlo te u tlu traže novog domaćina/štetnika. Bez domaćina u tlu mogu preživjeti još 2-3 mjeseca.

Brojnim istraživanjima dokazano je da entomopatogene nematode imaju prednosti u odnosu na kemijske pripravke:

  • brzo i učinkovito djelovanje kroz duže razdoblje (razmnožavanjem se same obnavljaju)
  • visok potencijal razmnožavanja
  • široka lista domaćina (štetnika)
  • nisu štetne za okoliš niti za druge žive organizme
  • nema opasnosti od rezidua – nema stvaranja otpornosti
  • jednostavna primjena
  • nije potrebno vrijeme čekanja od primjene do sjetve ili sadnje
  • kompatibilne su s mnogim kemijskim pripravcima

PRIMJENA ENTOMOPATOGENIH NEMATODA

Nematode apliciramo direktno na površinu tla zalijevanjem ili prskanjem. Nanosimo ih u sumrak ili u ranim jutarnjim satima (ultraljubičasto zračenje i visoke temperature oštećuju nematode) na vlažno, vodom natopljeno tlo. Za dobru učinkovitost entomopatogene nematode trebaju visoku vlažnost tla – u suhom tlu dolazi do njihovog isušivanja i one ugibaju. Primjena entomopatogenih nematoda je vrlo jednostavna, obavlja se standardnim uređajima koji se koriste i za aplikaciju kemijskih pripravaka, kao i uređajima za navodnjavanje, ili zalijevanjem. S obzirom da su nematode duljine do 0,7 mm potrebno je ukloniti sve zaslone (mrežice) ispred mlaznica, a na atomizerima izvaditi filtere. Maksimalan dozvoljeni pritisak kod aplikacije je 5 bara.

NEMYCEL® – za suzbijanje ličinki šampinjonske mušice

NEMAFLOR® – za suzbijanje kalifornijskog tripsa

NEMAGREEN® – za suzbijanje ličinki hrušta

NEMAPLUS® – za suzbijanje ličinke male crne mušice

NEMAPOM® – za suzbijanje ličinki jabučnog savijača te ostalih srodnih štetnika u voćarstvu

NEMASTAR® – za suzbijanje rovca, ličinki ozimih sovica, sovice ipsilon, proljetne sovice, livadnog komara i žilogriza

NEMATOP® – za suzbijanje ličinki pipa

Upute za primjenu entomopatogenih nematoda.