Azomite – prirodni poboljšivač tla

Azomite® je glineni prah puderaste teksture dobiven mljevenjem prirodne stijene koja u svom sastavu sadrži širok spektar minerala i elemenata.

Taj prirodni prah registriran je pod nazivom Azomite®, te mu samo ime govori da sadrži minerale od A do Z, uključujući i elemente u tragovima. Takav sastav Azomita® rezultat je prirodnog procesa u evoluciji Zemlje, a nastao je taloženjem vulkanskog pepela i ostataka nakon povlačenja pramora. Kemijskom analizom potvrđeno je da Azomite® sadrži preko 70 minerala i elemenata u tragovima koji se nalaze u optimalnom omjeru i neophodni su za pravilan rast i razvoj biljnih i životinjskih stanica. Mnogi od tih elemenata s vremenom su se, uslijed intenzivne poljoprivredne proizvodnje i najčešće – uzgojem monokulture, iscrpili iz tla.

Kroz dugi niz godina, na poljoprivrednim tlima se svakim uzgojnim ciklusom i prinosom kultura iz tla iznosila određena količina minerala i elemenata u tragovima ili su se oni gubili erozijama. Budući da se programom gnojidbe uglavnom unose dušik (N), fosfor (P) i kalij (K), poljoprivredna tla s vremenom postaju sve siromašnija elementima u tragovima. Naravno, biljke mogu svoj životni ciklus imati bez punog spektra minerala i elemenata u tragovima u tlu, ali tada neće dati svoj puni potencijal i biti zdrave i adekvatno otporne na bolesti.

Današnja gnojidba je također fokusirana na makroelemente – dušik, fosfor i kalij te mikroelemente kao što su magnezij, željezo, bor i cink. Međutim, ako jedan od mnogih bitnih elemenata u tragovima, koji utječu na prinos i imunološki sustav biljke nedostaje u tlu, biljka neće dati optimalni prinos.

Važnost zdravlja biljke

Vrlo je bitno istaknuti činjenicu da na odgovarajući način njegovane biljke postaju otpornije na bolesti. Naime, spoznaja da se zdrave biljke mogu učinkovito oduprijeti bolestima i štetnicima jača – zdrave biljke imaju veće količine hranjivih tvari u staničnom soku čime se povećava njegova specifična težina, pružajući time pojačanu zaštitu od oštećenja uslijed smrzavanja.

Azomite® nije toksičan, ne izaziva ožegotine na bilju i odobren je za ekološku upotrebu u poljoprivredi. Svaki element koji se nalazi u Azomitu® je laboratorijski kontroliran i provjeren.

Preporučene količine za pojedine kulture

Gomoljasto povrće: kod prvog unosa u tlo se ukopava minimalno 100 kg/ ha, nakon čega se godišnje “osvježava” sa 50 kg /ha.

Povrće i cvijeće: kod pripreme tla unese se 0,5 kg Azomita® na 10m2. Kod sadnje u redovima Azomit® se dodaje sa sjemenom ili sadnicom u količini od 0,5 kg na 10 dužnih metara.

Voćke i drveće: Azomita® godišnje ukopajte oko stabla u količinama ovisnim o debljini stabla: manja od 10 cm – 0,5 do 1,5 kg, a debljine 10 – 20 cm – 2 do 7 kg. Više od 20 cm – 7 do 20 kg. Kod stabla koja su zaražena pepelnicom ili drugom bolešću preporuča se dupla količina od navedene.

Vinova loza, bobičasto voće, ruže, ukrasno grmlje: 100-200 grama oko sadnice lagano ukopati u tlo.

Travnjaci: kod sjetve novog travnjaka 2 kg na 100m2 umiješati u tlo. Kod postojećih travnjaka u proljeće 1,5 kg unijeti na 100m2, na jesen 1 kg te zatim travnjak dobro zaliti.

Sadnice u teglama: prije sadnje u lonac promjera 15 cm pomiješati jednu malu žličicu Azomita®, a poslije istu količinu dodavati tromjesečno.

Kako su primjenom Azomita® postignuti dobri rezultati kao što je brzi rast drveća i biljaka, kod pošumljavanja, te u proizvodnji kvalitetnog voća i povrća, njegova je popularnost sve više rasla.

Osim toga pokazao se kao odlično uravnotežen izvor minerala u tijelu životinja. Ti su minerali neophodni za optimalne funkcije metabolizma, u glini su dovoljno mali da mogu proći kroz stanične stjenke te time osigurati esencijalne i elemente u tragovima, a istovremeno vezati mikotoksine.

Dodavanjem Azomita® stočnoj hrani postiže se zdravi, bolji i brži prirast, veći i kvalitetniji prinos (mlijeko).

Povećana je otpornost prema bolestima te doprinosi ukupnom razvoju životinja. Preporučuje se dodati 1 do 2% po toni hrane.