Proljetna prihrana žitarica

Trebate li obaviti proljetnu prihranu žitarica, svakako odaberite najbolja certificirana ekološka gnojiva iz asortimana tvrtke Pro-eco!

Samim povećanjem temperatura zraka dolazi do razdoblja intenzivnog rasta vegetativnih dijelova biljaka koji u tom razdoblju imaju velike zahtjeve za biljnim hranivima – posebice dušikom i fosforom. Ozimim kulturama nakon zime slijedi duži period vegetacije gdje je u više navrata preporučljivo dodati prihranu.

Prvu prihranu preporučujemo obaviti u razdoblju prelaska usjeva iz zimskog mirovanja u proljetni porast. To vrijeme dolazi kada se dnevne temperature zadrže na oko 8 – 12°C i tu dolazi do povećanja volumena stanica i brzog porasta nadzemne mase te u toj fazi usjev ima 3 – 4 razvijena lista. Prva prihrana važna je za sve ozime usjeve da usjev ne zaostaje u rastu i razvoju. Također, važnost prve prihrane je da se ubrza formiranje primarnih i sekundarnih izboja u busanju iz kojih će se kasnije razviti vlati koje nose klas jer najveću produktivnost, odnosno najveći klas i najveći broj zrna na klasu, ima primarna vlat.

Drugu prihranu preporučujemo obaviti u vremenu početka vlatanja i zametanja klasića. Prepoznajemo je tako što u toj fazi napipamo prvo koljence i možemo zaključiti da je počela faza vlatanja. Obično je to dvadesetak dana nakon obavljene prve prihrane. Poklapa se s etapama organogeneze u kojima nastaju začeci klasića, a imaju značajan utjecaj jer se u ovoj fazi, osim klasića, javljaju i cvjetovi te tučak i prašnici koji ima veliki utjecaj na visinu prinosa.

Treća prihrana se obavlja početkom klasanja, a njena uloga je povećanje hektolitarske mase zrna te veći sadržaj dušika u zrnu. Visoke temperature, niska relativna vlažnost i nedostatak hraniva (dušik i fosfor) mogu prouzročiti manju fertilnost cvjetova i slabiju oplodnju. U svim prihranama preporuka je uvijek obratiti pažnju da pravovremeno obavljamo prihrane te je isto tako važno izabrati gnojivo koje u tome trenutku biljka može najbrže i najbolje iskoristiti.

Ako želite prihranu obaviti pravovremeno i gnojivima s najvećim udjelom hraniva na tržištu, svakako odaberite certificirana organska peletirana gnojiva tvrtke Pro-eco d.o.o. Gnojiva su dobivena posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem, a hraniva su 7-10 dana nakon aplikacije dostupna biljci. Kod ovih gnojiva ne dolazi do gubitka hranjivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu jer je njihova glavna karakteristika ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke. Sva su organskog porijekla, a baza im je Agrogel®. Zbog baze Agrogel®-a hraniva se sporo otpuštaju, što je osobito važno za dušik koji je vrlo nestabilan u tlu. Prednost tih gnojiva je da ne degradiraju tlo, lako su dostupna biljci, ne zagađuju podzemne vode nitratima te popravljaju mikrobiološka svojstva tla.

Prva prihranu svakako je preporuka obaviti peletiranim gnojivima od kojih preporučujemo:

Fertorganico 11N je dušično gnojivo koje sadrži visoki postotak organskog dušika (11%) sa sporim otpuštanjem hraniva do 180 dana. Otpuštanje dušika sinkronizirano je s potrebama biljke dok je efikasnost dušika optimizirana te popravlja kvalitetu i kvantitetu uzgoja bilja. Idealan je za jednokratnu aplikaciju kako bi se nadoknadila ukupna potreba kulture za dušikom. Redovita, godišnja, upotreba Fertorganico 11N očuvat će sastav organske tvari zemlje.

Organsko dušično gnojivo Fertil Supernova 12,5N, kao i ostala gnojiva u ponudi, bazirano je na Agrogel®-u. Zahvaljujući visokoj sposobnosti Agrogel®-a da apsorbira vodu, jamči efikasnu prihranu biljke u uvjetima s manje vlažnosti. Sadrži 12,5% dušika i ima do 90 dana otpuštanja hranjiva te je zbog toga idealan za kulture kratke vegetacije kojima je dušik potreban u intenzivnom porastu. U tlu Fertil Supernova 12,5 prirodnim procesom razgrađuju mikroorganizmi, a sam proces razgradnje ovisi o temperaturi i vlažnosti tla.

StyriaFert Powerkorn 8-11-0,2 + 14% CaO je organsko-mineralno gnojivo za osnovnu gnojidbu ili prihranu žitarica. Gnojivo je idealno formulirano za primjenu na žitaricama koje imaju velike potrebe za dušikom i fosforom, a s obzirom na to da je većina tla na kojim se siju žitarice kisele reakcije 14% kalcija u sastavu gnojiva dodatno pogoduje neutralizaciji tla i samim time poboljšava korijenovom sustavu biljaka usvajanje hraniva iz tla.

Osim peletiranih gnojiva, posebice za potrebe druge i treće prihrane, možete posegnuti za folijarnom prihranom. Tu možete pronaći proizvode Ilsamin N90 i Pro-amin. Ilsamin N90 je biostimulator sa 9% dušika dobiven kontroliranom enzimatskom hidrolizom na bazi slobodnih aminokiselina (>55%) koje omogućuju pozitivno djelovanje na sintezu proteina biljke te jačanju biljaka na stresne situacije. Zbog svoje formulacije može se miješati sa svim ostalim sredstvima.

Pro-amin je dušično gnojivo dobiveno ekstrakcijom soje sa preko 13% dušika i 80% aminokiselina, djelotvorno kao hranivo i biostimulator koji ojačava biljku protiv stresnih čimbenika. Vodotopivi prah pogodan je i za prskanje i za puštanje u sistem navodnjavanja.

Za dodatna pitanja vezana uz gnojiva i njihovu primjenu, kao i za prijedloge gnojidbe, obratite nam se putem naše kontakt stranice.