Učinkovita rješenja za suzbijanje štetnika u salati
Pro-eco ima rješenje za suzbijanje štetnika u salati kao što su sovice pozemljuše, lisne uši, korijenove uši salate, štitasti moljci, a koje je ekološki prihvatljivo. To su insekticidi NeemAzal ® T/S i Pyregard ®. NeemAzal®-T/S biološki insekticid na bazi azadirachtina koji se primjenjuje u povrćarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, na ljekovitom, začinskom
Ekološka rješenja za zaštitu vinove loze od bolesti
Ove je godine nastup fenofaza rasta i razvoja vinove loze počeo ranije nego je to bilo uobičajeno prošlih godina, a usporedno s tim došlo je i do ranije pojave štetnika i bolesti. Također, biljke su doživjele stres zbog pojave mraza pa se preporučuje tretiranje vinove loze sredstvima koje sadrže aminokiseline
Proljetna prihrana žitarica
Trebate li obaviti proljetnu prihranu žitarica, svakako odaberite najbolja certificirana ekološka gnojiva iz asortimana tvrtke Pro-eco! Samim povećanjem temperatura zraka dolazi do razdoblja intenzivnog rasta vegetativnih dijelova biljaka koji u tom razdoblju imaju velike zahtjeve za biljnim hranivima – posebice dušikom i fosforom. Ozimim kulturama nakon zime slijedi duži period
Dušična gnojidba
U ishrani bilja dušik je jedan od najbitnijih čimbenika – utječe na prinos biljaka i brzi početni rast, stoga mu se posvećuje najviše pažnje. Osnovni izvori dušika u pristupačnom obliku za biljke u tlu su organske tvari tla: humus, preuzimanje elementarnog dušika putem leguminoza iz zraka, te primjena organskih i
Jesenska gnojidba Pro-eco organskim gnojivima
Jesenska ili osnovna gnojidba višegodišnjih nasada obično se obavlja nakon berbe, odnosno kada počinje mirovanje vegetacije. Osnovni je cilj jesenske gnojidbe pravilno balansiranje osnovnih i sekundarnih hraniva te popravak fizikalno-kemijskih karakteristika tla. Najtočniji način određivanja gnojidbe svakako je prema analizi tla – jednostavno prikupite reprezentativan uzorak tla oko područja na
Ekološko suzbijanje i kontrola štetnika primjenom entomopatogenih nematoda
Jesensko tlo obiluje rovcima, ličinkama hrušta, žilogrizima i ostalim „(ne)prijateljima“, koji svake godine rade sve veće probleme u nasadima i vrtovima. Odlučite se za suzbijanje i kontrolu štetnika primjenom entomopatogenih nematoda i zaštitu poljoprivrednih kultura provedite selektivno, prirodno i ekološki. Entomopatogene nematode mikroskopski su jednostavni organizmi koji u sebi nose
Azomite – prirodni poboljšivač tla
Azomite® je glineni prah puderaste teksture dobiven mljevenjem prirodne stijene koja u svom sastavu sadrži širok spektar minerala i elemenata. Taj prirodni prah registriran je pod nazivom Azomite®, te mu samo ime govori da sadrži minerale od A do Z, uključujući i elemente u tragovima. Takav sastav Azomita® rezultat je
Ekološko rješenje za američkog cvrčka
Zlatna žutica vinove loze najopasnija je bolest vinove loze u Europi, koja polako poprima razmjere epidemije te uzrokuje velike štete u gubitku grožđa, a ujedno i rezultira trajnim gubitkom zaraženih trsova. Za njezino širenje odgovoran je prirodni vektor, američki cvrčak (Scaphoideus titanus), koji je prenosi hranjenjem sa zaraženih na zdrave
Ekološki uzgoj zdravih presadnica
Tijekom zimskog perioda idealno je vrijeme za uzgoj presadnica u zatvorenom prostoru. Radi li se o profesionalnom poljoprivrednom proizvođaču ili uzgajivaču koji proizvodi vlastitu hranu i presadnice – cilj bi svakako trebao biti isti, a to je proizvodnja zdrave i kvalitetne presadnice te kasnije zdravog i kvalitetnog proizvoda. Poželjno je
Jesenska prihrana eko gnojivima za ravnomjerno otpuštanje hraniva
Pravilnom i pravovremenom gnojidbom u odgovarajućim količinama, biljci dajemo sve potrebno za optimalan rast i razvoj, a sebi osiguravamo dobre i kvalitetne prinose. Jesenska se gnojidba obavlja u kasnu jesen, kada su temperature u opadanju, kako biljka dobivena hraniva ne bi koristila za razvoj lisne mase ili plodova, već za
Zaštita od pepelnice na ekološki način
Pepelnica (Uncinula necator) je jedna od najznačajnijih i najraširenijih gljivičnih oboljenja na vinovoj lozi. Pojava bolesti prvi put je zabilježena 1845. godine nedaleko Londona, a već šest godina nakon toga proširila se u svim zemljama Mediterana. Znakovi bolesti mogu se vidjeti na svim zelenim dijelovima biljke. Listovi mogu biti napadnuti
Pomoć biljkama u stresnim situacijama
Ekstremne vremenske pojave kakvima posljednjih godina svjedočimo, izazivaju stresne situacije na poljoprivrednim kulturama. Kasno proljetni i rano jesenski mrazovi, tuča ili suša, jaki i olujni vjetrovi, ostavljaju posljedice za čiju sanaciju često treba mnogo vremena i truda. Kako bi biljkama omogućili da se što lakše nose s nastalim stresom preporučamo
Riješite se štetnika na ekološki način
Svakodnevno svjedočimo ukidanju kemijskih djelatnih tvari i povlačenju sredstava za zaštitu bilja s tržišta. Kretanja su u skladu s politikom upotrebe smanjene količine pesticida, kao i upotrebe pesticida bez ostataka. Potaknuti time okrećemo se suzbijanju bolesti i štetnika pomoću prirodnih djelatnih tvari koje nisu štetne na okoliš i na koje
Uspješan ekološki uzgoj maslina
Svake godine u maslinarstvu bilježimo sve veći broj ekoloških proizvođača. Za razliku od konvencionalne poljoprivrede, ekološki uzgoj svojim mjerama, koje su regulirane zakonskim propisima, omogućuje očuvanje prirodnih resursa kao što su plodnost tla, kvaliteta vode, racionalno korištenje energije i očuvanje biološke i genetske raznovrsnosti kao i proizvodnju kvalitetnih i zdravih
Uzgoj vrta na ekološki način
Vlastiti vrt radimo zbog zdravih plodova koje iz njega dobivamo, ali i energije koju nam priroda vraća, unutarnjeg mira i zadovoljstva. Vrt od 300 kvadrata dostatan je za proizvodnju godišnje količine hrane za četveročlanu obitelj što čini temeljito planiranje vrta prvom, iznimno važnom i kreativnom zadaćom vrtlara. Domaće voće i
Brzi oporavak biljaka od mraza, snijega i niskih temperatura
U proljeće nas, kretanjem vegetacije, često iznenade niske temperature, mrazovi, snijeg koji izazivaju znatne štete na poljoprivrednim kulturama. Osobito su osjetljive mlade biljčice i presadnice u povrtnjaku kao i voćke u cvatnji i tek zametnuti mladi plodovi. Proljetni mrazovi imaju veliki utjecaj na prinos voćnjaka i mogu umanjiti rod do