Ekološko suzbijanje zemljišnih štetnika
Topla zima pogodovala je povećanju brojnosti većine zemljišnih štetnika i spriječila njihovo prirodno suzbijanje. Do nedavno su se ti štetnici suzbijali zemljišnim insekticidima, čija je primjena sada zabranjena. Stoga sve veći broj proizvođača pribjegava ekološki prihvatljivoj alternativi za kontrolu i suzbijanje zemljišnih štetnika na poljoprivrednim kulturama – entomopatogenim nematodama. Entomopatogene
Proljetna prihrana žitarica
Trebate li obaviti proljetnu prihranu žitarica, svakako odaberite najbolja certificirana ekološka gnojiva iz asortimana tvrtke Pro-eco! Samim povećanjem temperatura zraka dolazi do razdoblja intenzivnog rasta vegetativnih dijelova biljaka koji u tom razdoblju imaju velike zahtjeve za biljnim hranivima – posebice dušikom i fosforom. Ozimim kulturama nakon zime slijedi duži period
Dušična gnojidba
U ishrani bilja dušik je jedan od najbitnijih čimbenika – utječe na prinos biljaka i brzi početni rast, stoga mu se posvećuje najviše pažnje. Osnovni izvori dušika u pristupačnom obliku za biljke u tlu su organske tvari tla: humus, preuzimanje elementarnog dušika putem leguminoza iz zraka, te primjena organskih i
Ekološki uzgoj zdravih presadnica
Tijekom zimskog perioda idealno je vrijeme za uzgoj presadnica u zatvorenom prostoru. Radi li se o profesionalnom poljoprivrednom proizvođaču ili uzgajivaču koji proizvodi vlastitu hranu i presadnice – cilj bi svakako trebao biti isti, a to je proizvodnja zdrave i kvalitetne presadnice te kasnije zdravog i kvalitetnog proizvoda. Poželjno je
Jesenska prihrana eko gnojivima za ravnomjerno otpuštanje hraniva
Pravilnom i pravovremenom gnojidbom u odgovarajućim količinama, biljci dajemo sve potrebno za optimalan rast i razvoj, a sebi osiguravamo dobre i kvalitetne prinose. Jesenska se gnojidba obavlja u kasnu jesen, kada su temperature u opadanju, kako biljka dobivena hraniva ne bi koristila za razvoj lisne mase ili plodova, već za
Zaštita od pepelnice na ekološki način
Pepelnica (Uncinula necator) je jedna od najznačajnijih i najraširenijih gljivičnih oboljenja na vinovoj lozi. Pojava bolesti prvi put je zabilježena 1845. godine nedaleko Londona, a već šest godina nakon toga proširila se u svim zemljama Mediterana. Znakovi bolesti mogu se vidjeti na svim zelenim dijelovima biljke. Listovi mogu biti napadnuti
Pomoć biljkama u stresnim situacijama
Ekstremne vremenske pojave kakvima posljednjih godina svjedočimo, izazivaju stresne situacije na poljoprivrednim kulturama. Kasno proljetni i rano jesenski mrazovi, tuča ili suša, jaki i olujni vjetrovi, ostavljaju posljedice za čiju sanaciju često treba mnogo vremena i truda. Kako bi biljkama omogućili da se što lakše nose s nastalim stresom preporučamo
Riješite se štetnika na ekološki način
Svakodnevno svjedočimo ukidanju kemijskih djelatnih tvari i povlačenju sredstava za zaštitu bilja s tržišta. Kretanja su u skladu s politikom upotrebe smanjene količine pesticida, kao i upotrebe pesticida bez ostataka. Potaknuti time okrećemo se suzbijanju bolesti i štetnika pomoću prirodnih djelatnih tvari koje nisu štetne na okoliš i na koje
Uspješan ekološki uzgoj maslina
Svake godine u maslinarstvu bilježimo sve veći broj ekoloških proizvođača. Za razliku od konvencionalne poljoprivrede, ekološki uzgoj svojim mjerama, koje su regulirane zakonskim propisima, omogućuje očuvanje prirodnih resursa kao što su plodnost tla, kvaliteta vode, racionalno korištenje energije i očuvanje biološke i genetske raznovrsnosti kao i proizvodnju kvalitetnih i zdravih
Uzgoj vrta na ekološki način
Vlastiti vrt radimo zbog zdravih plodova koje iz njega dobivamo, ali i energije koju nam priroda vraća, unutarnjeg mira i zadovoljstva. Vrt od 300 kvadrata dostatan je za proizvodnju godišnje količine hrane za četveročlanu obitelj što čini temeljito planiranje vrta prvom, iznimno važnom i kreativnom zadaćom vrtlara. Domaće voće i
Brzi oporavak biljaka od mraza, snijega i niskih temperatura
U proljeće nas, kretanjem vegetacije, često iznenade niske temperature, mrazovi, snijeg koji izazivaju znatne štete na poljoprivrednim kulturama. Osobito su osjetljive mlade biljčice i presadnice u povrtnjaku kao i voćke u cvatnji i tek zametnuti mladi plodovi. Proljetni mrazovi imaju veliki utjecaj na prinos voćnjaka i mogu umanjiti rod do
Kako huminske kiseline pomažu povisiti sadržaj humusa u tlu
Tlo je najvažniji čimbenik u poljoprivredi, no njegova je plodnost ugrožena, a samim time i opskrba rastuće svjetske populacije hranom. U Hrvatskoj, kao i na globalnoj razini postotak humusa u tlu pada, dok se površine degradiranog i napuštenog tla povećavaju. Danas se čovječanstvo suočava s važnom zadaćom očuvanja i povećanja
Najbolji odabir za proljetnu gnojidbu
Trebate li obaviti gnojidbu već postojećeg nasada i unijeti hraniva potrebna za predstojeću vegetacijsku godinu ili pak obaviti proljetnu prihranu dušičnim gnojivima, odaberite organska peletirana gnojiva iz Pro-eco asortimana. Iz ponude izdvajamo gnojiva ILSA S.p.A. dobivena posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize, koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.
Ekološki uzgoj zdravih presadnica
Veljača i ožujak idealni su za uzgoj presadnica u zatvorenom prostoru. Bilo da ste profesionalni poljoprivredni proizvođač ili hobista koji proizvodi vlastitu hranu i presadnice – cilj bi svakako trebao biti isti, a to je proizvodnja zdrave i kvalitetne presadnice te kasnije zdravog i kvalitetnog proizvoda. U današnje vrijeme iznimno
Proljetna dušična gnojidba najboljim ekološkim gnojivima
Trebate li obaviti gnojidbu već postojećeg nasada kojom se unose hraniva potrebna za predstojeću vegetacijsku godinu ili pak obaviti proljetnu prihranu dušičnim gnojivima, svakako odaberite gnojiva Pro-eco – najbolja certificirana ekološka gnojiva dostupna na tržištu sa najnižom cijenom po kilogramu hraniva. Dušik utječe na prinos biljaka i brzi početni rast
Ekološki uzgoj maslina
Gnojidbom organskim gnojivima u ekološkom maslinarstvu, osim osiguranja potrebnih hraniva, održava se povoljna i stabilna struktura tla te se potiče mikrobiološka aktivnost u tlu. Svake godine u maslinarstvu bilježimo sve veći broj ekoloških proizvođača. Za razliku od konvencionalne poljoprivrede, ekološki uzgoj svojim mjerama, koje su regulirane zakonskim propisima, omogućuje očuvanje