Ekološko rješenje za američkog cvrčka

Zlatna žutica vinove loze najopasnija je bolest vinove loze u Europi, koja polako poprima razmjere epidemije te uzrokuje velike štete u gubitku grožđa, a ujedno i rezultira trajnim gubitkom zaraženih trsova. Za njezino širenje odgovoran je prirodni vektor, američki cvrčak (Scaphoideus titanus), koji je prenosi hranjenjem sa zaraženih na zdrave trsove.

Preventivne mjere sprečavanja zaraze sastoje se u suzbijanju prirodnog vektora, odnosno američkog cvrčka, i to insekticidima u najmanje dva, a prema potrebi i tri tretiranja. Prvo tretiranje vrši se nakon cvatnje.

Kao rješenje za suzbijanje američkog cvrčka nudi se proizvod Pyregard® – visoko učinkovit biološki insekticid širokog spektra djelovanja. Pyregard® je namijenjen suzbijanju štetnika u voćarstvu, vinogradarstvu i povrćarstvu, a njegova je baza prirodni piretrin (4%). Kontaktnog je djelovanja te u početku izaziva paralizu štetnika, nakon čega ubrzo nastupa i njihova smrt. Karakterizira ga brza učinkovitost u kontroli brojnih štetnika na različitim poljoprivrednim kulturama – kako na otvorenom, tako i u zaštićenim prostorima, u svim godišnjim dobima. Zbog kratkog djelovanja idealan je za uporabu u blizini korisnih kukaca. Tretiranje se obavlja kod prve pojave štetnika u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Može se pronaći u pakiranju od 1 litre, a u ponudi su i manja pakiranja od 500 ml, 100 ml i 30 ml.

Osim Pyregarda®, za suzbijanje vektora američkog cvrčka koristi se i proizvod NeemAzal®-T/S (samostalno ili u kombinaciji). NeemAzal®-T/S je biološki insekticid na bazi azadirachtina koji se upija u list, a primjenjuje se u povrćarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu te na ljekovitom, začinskom i ukrasnom bilju. NeemAzal®-T/S djeluje na principu regulatora rasta i blokira pravilan rad hormona, što rezultira time da populacija nametnika polako nestaje i njihov životni ciklus je prekinut. Uspjeh tretiranja mjeri se smanjenjem oštećenja lista. Sisajući, grizući ili minirajući štetnici iz lista uzimaju djelatnu tvar, što dovodi do prestanka hranidbe te ne uzrokuju dodatna oštećenja. Populacije insekata još su određeno vrijeme vidljive, ali se nove populacije više ne stvaraju i nema novonastalih šteta. NeemAzal®-T/S idealno suzbija sve biljne uši, lisne minere, krumpirovu zlaticu, štitaste moljce, sovice, grinje, tripse i ostale štetne vrste. Ono što je najbitnije, ne izaziva pojavu rezistentnosti.