Za ekološki prihvatljivo rješavanje štetnika koristite NeemAzal®TS

Zbog posebnog načina djelovanja, uspjeh tretiranja NeemAzalom ne ocjenjuje se brojem uginulih insekata već se kontrolira smanjenjem oštećenja lista. Populacije insekata još su određeno vrijeme vidljive, nove populacije se više ne stvaraju.

Drvo Neem (Azadirachta indica) je stoljećima poznato kao čudotvorno drvo Indije, a koristi se više od 2.000 godina kao ljekovita biljka. Tradicionalno se koristi u ajurvedskim lijekovima kao antiseptik, u borbi protiv virusa i bakterija, urinarnih tegoba, proljeva, vrućice, kožnih bolesti, opeklina i upalnih oboljenja. Suvremena istraživanja potvrdila su izuzetna svojstva ovog drveta, zato je Neem sve češće ključni sastojak u kozmetičkim preparatima i lijekovima.

Neem sadrži alkaloide i liminoide s mnoštvom medicinskih svojstava. Primjerice, jedan od liminoida, azadiraktin, pokazao se izuzetno uspješnim kada se koristi kao pesticid ili insekticid.

Upravo je azadiraktin djelatna tvar biološkog insekticida NeemAzal®TS, a djeluje kao regulator rasta i smanjuje plodnost ženki štetnih insekata. Ulazeći u tijelo insekata, azadiraktin blokira pravilan rad hormona što rezultira time da insekti više ne žele jesti, letjeti niti se pariti. Populacija nametnika polako nestaje i njihov životni ciklus je prekinut.

Uspjeh tretiranja kontrolira se smanjenjem oštećenja lista

Nakon tretiranja, NeemAzal®TS prodire u list. Sisajući i grizući insekti iz lista uzimaju djelatnu tvar, što momentalno dovodi do prestanka hranidbe. Insekti ne uzrokuju dodatna oštećenja. Zbog posebnog načina djelovanja, uspjeh tretiranja NeemAzalom ne ocjenjuje se brojem uginulih insekata već se kontrolira smanjenjem oštećenja lista. Populacije insekata još su određeno vrijeme vidljive, nove populacije se više ne stvaraju.

Ulazeći u tijelo insekata, azadiraktin blokira pravilan rad hormona što rezultira time da insekti više ne žele jesti, letjeti niti se pariti.

NeemAzal®TS je potrebno primjenjivati u propisanim dozama i količinama otopine koja osigurava kompletno i jednoliko pokrivanje tretirane biljke. Tretiranje je preporučljivo izvršiti u jutarnjim ili večernjim satima. Najbolje djelovanje ima kad se koristi kod prve pojave štetnika, u prvim razvojnim stadijima. Eventualno je potrebno ponoviti postupak nakon 7-10 dana. U slučaju kiše unutar 8 sati od tretiranja, preporučuje se ponoviti postupak.

S obzirom da je NeemAzal®TS sistemični insekticid širokog spektra koji djeluje na sve štetnike koji grizu i sišu biljnu masu, koristi se u suzbijanju štetnika na raznim kulturama:

  • povrće: lisne uši , tripsi, štitasti moljci, sovice, muhe lisni mineri, krumpirova zlatica, moljci
  • agrumi: lisni mineri, lisne uši, štitasti moljci, cikade, tripsi
  • voćke (osim krušaka): lisne uši, tripsi, cikade, medeći cvrčak, štitasti moljci i sovice
  • masline: maslinov moljac, tripsi
  • vinova loza: grožđani moljac, tripsi, cikade

NeemAzalom se polako vraća biološka ravnoteža

neemazal mini

Kada se primjenjuje po preporučenim uvjetima nije opasan za pčele ni druge korisne kukce. Bitno je napomenuti da NeemAzal®TS ne izaziva pojavu rezistentnosti. Stoga se njegovom primjenom polako vraća biološka ravnoteža i čuva se ekosustav u nasadu.

Kod kupnje preparata NeemAzal®TS za mala pakiranja: 5 mililitara i 1 decilitar nije potrebna iskaznica jer su ta pakiranja dozvoljena u amaterskoj primjeni te su na taj način dostupna svim proizvođačima.