Gnojidba maslina u ekološkom uzgoju

Ako zbog vremenskih ili nekih drugih razloga nije obavljena osnovna gnojidba ili meliorativna gnojidba u jesen, sad je vrijeme da se to učini.

Trebate li obaviti osnovnu gnojidbu već postojećeg nasada kojom se unose hraniva potrebna za slijedeću vegetacijsku godinu ili  pak meliorativnu prije podizanja nasada, tvrtka Pro-eco nudi organska gnojiva svjetski poznatog proizvođača ILSA S.p.A. dobivena posebnom tehnologijom koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.

Gnojiva su organskog porijekla, baza im je AGROGEL, goveđa koža, kopita i rogovi stoke te kolač koji ostaje nakon prešanja masline. Upravo zbog baze AGROGELA, hranjiva se sporo otpuštaju što je osobito važno za dušik koji je vrlo nestabilan u tlu. Prednost toga je što možemo kombinacijama gnojiva raznih formulacija PROECO 5:10:10, GRANOSANO EVO 6:16:0, BIOILSA 7: 7:7 , ENKAPA 7:0:21, PROGRES MICRO 6:5:13 i  GRADUAL Fe dodati i dušično gnojivo FERTIL SUPERNOVU 12,5N, a da nema bojazni od gubitka dušika ispiranjem ili fiksascijom u tlu. Ova gnojiva dodana u osnovnoj gnojidbi, zbog sporog i ravnomjernog otpuštanja,  hraniva će biti dostupna biljkama tijekom cijele vegetacije, što znači da jednom aplikacijom možemo zadovoljiti ukupne potrebe biljke.
Za određivanje što preciznije količine gnojiva i njegove vrste, potrebno je imati analizu tla koja nam pokazuje raspoloživost i odnose hraniva, pH vrijednost i sadržaj humusa  u tlu. Na osnovu toga možemo sa sigurnošću  odrediti potrebne količine gnojiva i time osigurati profitabilnu i ekološki prihvatljivu proizvodnju. U koliko nema analize tla, gnojiva prilagođavamo prema tipu tla koja imaju određene karakteristike. Tako su crvenice na području Istre i Dalmacije srednje do dobro opskrbljene kalijem, a jako siromašne fosforom i uglavnom kisele, stoga preporučamo gnojivo GRANOSANO EVO 6:16:0 koji u sebi sadrži i 8% kalcijevog oksida (Cao) u kombinaciji s Bioilsom 7:7:7 ili PROECOM 5:10:10. Ako su tla siromašna hranivima ili nije napravljena folijarna prihrana mikroelementima – svakako treba dodati gnojivo PROGRES MICRO 6:5:13 koji osim osnovnih sadrži i mikroelemente : mangan, magnezij, željezo, bor i cink. Istu kombinaciju gnojiva koristimo i na smeđim karbonatnim tlima.

Za razliku od njih, u narodu zvane „bijele zemlje“ ili „sivice“ i siliko-karbonatna tla (područje Kaštela , Omiša) su alkalna tla na kojima zbog visoke pH vrijednosti dolazi do pojave ferokloroze uslijed nedostatka ili blokade željeza. Na tim tlima preporučamo kombinaciju gnojiva PROECA 5:10:10 i ENEKAPE 7:0:21 koja osim dušika i kalija sadrži i 18% sumpornog trioksida SO3 čime se popravlja pH tla tj. smanjuje se alkalnost. Da bi spriječili feroklorozu dodajemo GRADUAL Fe koji sadrži 6% dušika, 5% željeza i 6% SO3.  Organska tvar u Gradualu Fe  obogaćena je željezom ( Fe2+) pa tako ostaje stabilna u tlu i štiti željezo od nepovoljnih reakcija koje nastaju u kombinaciji s vapnencem , visokim pH i prisutnošću fosfata ili uslijed antagonizma drugih elemenata.

Kako bi mogli lakše odrediti koja gnojiva koristiti opisat ćemo osnovne karakteristike svake pojedine formulacije.
BIOILSA 7:7:7 sadrži vrlo brzo raspoloživ prirodni dušik, keratin humin i fulvo kiseline i minerale  za maslinu, vinovu lozu, voće, povrće i žitarice. Preporuča se ovisno o kulturi i tlu 400-800kg/ha.
PROECO 5:10:10 je organsko gnojivo izrađeno ekskluzivno za  Pro-eco prema karakteristikama tla i klimatskim uvjetima regije. Sadrži vrlo brzo raspoloživ dušik i minerale za masline, žitarice, povrće, vinovu lozu i voće. Preporuča se ovisno o kulturi i tlu 300-700 kg/ha.
PROGRESS MICRO 6:5:13 je gnojivo koje stimulira hranjivost zemlje te daje izbalansirane mikroelemente i udio hranjivih tvari za masline, vinograde i voćnjake s velikim potrebama za prihranom. Pravilna upotreba svake godine pomaže održavanje organske tvari tla. Preporuča se ovisno o kulturi i tlu 500-900 kg/ha.
GRADUAL 25 Fe, gnojivo s visokim udjelom željeza , idealno za jesensku gnojidbu kultura kojima je potrebno željezo i za alkalna tla. Željezo kombinirano s organskom tvari biljci ostaje dostupno kroz dulji period. Preporuke su ovisno o kulturi i tlu 400-800 kg/ha.
ENEKAPPA 7:0:20 odnos hranjivih tvari pogodan je za vinovu lozu te nasade voća i povrća. Visok udio sumpora poboljšava pH tla. Preporuke su ovisno o kulturi  i tlu 300-700 kg/ha.
GRANOSANO EVO 6:16:0 sadrži sporo otpuštajući i organski dušik i prirodan fosfor te se stoga može koristiti u organskom uzgoju. Pogodan je za tla crvenice ( uz obalu i na otocima ) koja imaju nisku koncentraciju fosfora. Preporuke su ovisno o kulturi i tlu 400 – 800 kg/ha.
FERTORGANICO je dušično gnojivo s dugoročnim opuštanjem, od 6 do 8 mjeseci. Idealno je za jednokratno apliciranje u kasnu jesen, zimi ili rano proljeće kako bi se nadoknadila ukupna potreba kulture za dušikom, a količine se kreću od 400 – 1000 kg/ha ovisno o potrebama biljke i opskrbljenosti tla.
FERTIL SUPERNOVA organsko je dušično gnojivo bazirano na AGROGELU- želatini namijenjenoj za korištenje u agrikulturi, koja svojom sposobnošću apsorpcije vode osigurava efikasnu prihranu biljke  i pri manjoj vlažnosti. Sadrži 12,5% ukupnog dušika (N), a vrijeme primjene   je jesen- zima i rano proljeće u količinama ovisno o potrebama biljke i opskrbljenosti tla od 500-800 kg/ha.

Prednosti ovih gnojiva je i ta da ne ispiru humus, ne zagađuju podzemne vode nitratima i popravljaju mikrobiološka svojstva tla. Dostupna su u pakiranjima od 25 kg, a oblik granula čini ih pogodnim za širokopojasno iznašanje putem rasipača gnojiva. Preporučamo gnojiva unijeti u tlo.