Gnojidba ozimih žitarica u ekološkom uzgoju

Gnojidba je izuzetno važna agrotehnička mjera  u proizvodnji ozimih žitarica, a količina uvelike ovisi o stanju tla, predkulturi i planiranim prinosima te potencijalnim mogućnostima proizvodnih sorti.

Za dobru i kvalitetnu gnojidbu preporučamo upotrebu organskih i organsko-mineralnih  gnojiva dobivenih posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize koja organske izvore hranivih tvari pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.

Gnojiva sadrže sva hraniva potrebna kulturi, kroz cijeli razvojni ciklus,  dostupna samo jednom primjenom  u jesen ili dvije: prvom u jesen, a drugom na kraju zime. Gnojiva sadrže  prirodni dušik koji se polako u tlu otpušta mikrobiološkom aktivnošću, a karakterizira ga velika učinkovitost i potpuna iskoristivost. Fosfor i kalij su također važni elementi gnojidbe za dobru proizvodnju i kvalitetan prinos pa postoje formulacije s povećanim sadržajem tih elemenata. 

Programom racionalne gnojidbe moramo osigurati povrat hraniva iznesenih predkulturom  kako bi se sačuvala plodnost tla i ekonomska dobit. Nakon skidanja predkulture slijedi obrada tla i gnojidba koja ovisi o samoj predkulturi, o količini biljne mase ostale nakon nje te količini biljnih ostataka koje obradom  unosimo u tlo. 

Gnojiva preporučena za gnojidbu ozimih žitarica:

  • GRANOSANO EVO 6:16:0
  • PROECO 5:10:10
  • PROGRES MICRO 6:5:13
  • PROECO 21 NPK 7:7:7
  • FERTORGANICO 11:0:0
  • FERTIL SUPERNOVA 12,5

GRANOSANO EVO 6:16:0 sadrži sporo otpuštajući dušik i prirodni fosfor. Pogodan je za kisela tla koja su vrlo često deficitarna fosforom.

PROECO 5:10:10 je organsko-mineralno gnojivo s povećanim sadržajem fosfora i kalija , a sadrži i vrlo brzo raspoloživ dušik i minerale za masline, voćke, vinovu lozu, žitarice i povrće.

PROGRES MICRO 6:5:13 je gnojivo koje uz NPK sadrži magnezij, sumpor i izbalansirane mikroelemente kao što su bor, željezo, mangan i cink.

PROECO 21 NPK 7:7:7 sadrži vrlo brzo raspoloživ dušik , i minerale za voćke, vinovu lozu, masline, povrće i žitarice.

FERTORGANICO je organsko dušično gnojivo s dugoročnim otpuštanjem, od 6-8 mjeseci,  za jednakomjernu i konstantnu opskrbu dušikom. Idealno je za jednokratno apliciranje u  jesen ili zimi, kako bi se nadoknadila ukupna potreba kulture za dušikom.

FERTIL SUPERNOVA je organsko dušično gnojivo koje sadrži 12,5% dušika , a vrijeme primjene je  kraj zime  i u proljeće (period otpuštanja dušika  je  40 dana).

Gnojiva omogućuju primjenu svih hranivih tvari u vrijeme sjetve, ali i njihovu prilagodbu  (osobito dušika) primjenom  tekućih organskih dušičnih  gnojiva npr. folijarnim tretiranjem ILSAMINOM N90 u proljeće.

Gnojiva mogu biti raspoređena tako da se sva unesu  jednom aplikacijom neposredno prije sjetve odn. za vrijeme sjetve ili u dvije aplikacije –u tom se slučaju unos NPK i NP gnojiva preporuča u jesen, a dušično gnojivo – FERTIL SUPERNOVA 12,5,  na kraju zime ili u proljeće.

gnojidba-granosano-2

Da bi se odredila optimalna količina gnojiva, formulacije i njihova kombinacija, svakako preporučamo napraviti analizu tla. Na osnovu analize mogu se kombinirati gore navedena gnojiva ovisno da li želimo popraviti  izraženi nedostatak pojedinih elemenata , popravljati sadržaj humusa ili osigurati elemente potrebne za kvalitetan rast i razvoj biljaka i dobar prinos.

Gnojiva su dostupna u pakiranjima od 25 kg, a oblik granula čini ih pogodnim za širokopojasno iznašanje putem rasipača gnojiva.

gnojidba-granosano-3

Više informacija o gnojivima kao i dodatne savjete dobit ćete u samoj tvrtci Pro-eco d.o.o. u Novom Marofu, na Internet stranici www.proeco.hr ili na telefone 091 408 5060 i 091 408 5061