Nematop®

Nematode (Heterorhabditis bacteriophora) za suzbijanje ličinki PIPA (Otiorhynchus sulcatus). Nematop® djeluje isključivo na licinku, stoga je primjena u navedenom razdoblju idealna. Efikasnost suzbijanja veća je od 80%. Nematop® je učinkovitiji od kemijskih preparata i ima dulje djelovanje.

Kategorija: Oznaka:

Opis

Nematode (Heterorhabditis bacteriophora) za suzbijanje ličinki PIPA (Otiorhynchus sulcatus)

Primjena:

Nematop® se primjenjuje u travnju i svibnju za prvu generaciju ličinki, a za drugu od početka kolovoza do polovice listopada.
Pipa živi preko dana u zemlji, noću izlazi i hrani se listovima. Pipe rade štetu na preko 200 raznih kultura, na ukrasnom bilju, jagodama, vinovoj lozi i šumskom bilju.
Najveću štetu rade ličinke koje se hrane korijenom. Neoplođena jajašca (mužjaci ne postoje) se polažu u tlo, gdje se razvijaju ličinke iz kojih nastane kasnije kukac – PIPA.

Nematop® djeluje isključivo na ličinku, stoga je primjena u navedenom razdoblju idealna. Efikasnost suzbijanja veća je od 80%. Nematop® je učinkovitiji od kemijskih preparata i ima dulje djelovanje. Povoljna temperatura tla preko dana je 11°C, u hladnijem periodu preporučamo Nematop COOL® jer tolerira nižu temperaturu tla od 8°C.

Nematop® je potrebno pomiješati s vodom te otopinu svakih 5 minuta promiješati kako se nematode ne bi taložile. Otopinom zaliti tlo oko sadnice ili prije sadnje u otopinu umočite korijen. Otopinu s nematodama u potpunosti potrošite jer se čuvanjem gube svojstva.

U Nematop®-u sadržane nematode bezopasne su za ljude, životinje i biljke.

Djelovanje:

Nematode aktivno traže ličinke PIPA, zatim u njih prodiru te se u ličinki
razmnožavaju. Licinke ugibaju nakon 2 do 3 dana. Nakon 2 do 3 tjedna nematode
napuštaju uginulu ličinku i traže nove domaćine. Ukoliko ih ne pronađu, u tlu
mogu preživjeti još 2 – 3 mjeseca.

Skladištenje i rok trajanja:

Po primitku u što kraćem roku potrošiti. Nematode zaštiti od temperatura ispod 0°C i iznad 30°C. Kod hladnog skladištenja na 2-12°C neotvoreno se pakiranje može čuvati 6 tjedana.

Pakiranje:
5 milijuna za 10 m2
10 milijuna za 20 m2
50 milijuna za 100 m2
500 milijuna za 1000 m2