Suzbijanje crvene grinje – tekuti na ekološki prihvatljiv način

Slobodno živuća ektoparazitska crvena grinja Dermanycus galline poznata kao tekut smatra se najštetnijim parazitom peradi, a posebno velik problem stvara kod uzgoja kokoši nesilica.

Grinja je nametnik koji se pojavljuje kod svih vrsta domaće peradi, ptica i vrlo često može prijeći na druge životinje koje su u dodiru sa zaraženom peradi. Kao ektoparazit, grinja se povremeno, ali obilno hrani sišući krv peradi.

Posljedice toga su gubitak na težini kod odrasle peradi,  kržljavost mlade peradi, dok nesilice prestaju nesti i napuštaju gnijezda. Na koži se očituje crvenilo koje nastaje uslijed velike količine uboda dok u težim slučajevima može doći do uginuća peradi.

Parazit je aktivan  noću kad parazitira životinju i siše krv, a u toku dana zbog osjetljivosti na svijetlo,  skriva se  na različitim mjestima u objektu: rupama, pukotinama i međuprostorima u objektu, na kavezima, opremi i drugim zaklonjenim dijelovima peradarnika. Migriranje ovog parazita s  peradi  na peradarnik i opremu, znatno otežava njihovo suzbijanje jer se tretmanom same peradi ne može postići zadovoljavajući rezultat. Osim toga crvena grinja odn. tekut može izdržati vrlo dug period bez hrane i  domaćina, pa preživi u objektu čak i kada se jato iseli i napravi pauza. Ukoliko se zaraženi objekt protiv crvene grinje ne tretira  pravilno, postoje uvjeti za infekciju novog jata.

Ono što kod kokoši nesilica pogoršava problem je to što one veoma dugo ostaju u objektu jer ciklus traje godinu dana, a to omogućuje grinjama da se razmnože u velikom broju i izazovu vrlo jaku infestaciju (infekciju parazitima) peradi, što dovodi do prenamnoženosti. Prenamnoženosti doprinosi i relativno kratak ciklus razvoja grinje kojoj je potrebno 7-14 dana da se razvije iz jaja u odraslu formu. U uvjetima povećane temperature (25-30oC) i vlažnosti zraka (60-70%), taj proces može biti i kraći.

 Upravo iz tog razloga je InsectoSec® vrlo efikasan kod suzbijanja parazita jer se njime tretiraju peradarnici, odnosno okolina u kojoj životinje borave.

 InsectoSec® je prirodna amorfna dijatomejska zemlja nastala iz sedimentarnih ovojnica fosilnih šljunčanih algi, bez ikakvih sintetičkih dodataka. Aktivna tvar preparata je 100% dijatomejska zemlja i kao takva ne podliježe razgradnji.

Formulacija InsectoSeca® je prah, koji kao biocid djeluje protiv crvene grinje (Dermanyssus galline), mrava i ostalih parazita.

Potrebno je oprašiti sve dijelove nastambe – gnijezda, donji dio krovišta, prečke za sjedenje i slična skrovišta. Nije potrebno direktno tretiranje zaražene peradi pa je samim time i njegova primjena jednostavnija i brža. Paraziti će biti obuhvaćeni kretanjem peradi te će se prah prenositi od jedne do druge jedinke. Kod manjih površina InsectoSec® se optimalno raspršuje ručnim strojem za oprašivanje, a kod većih površina i u kavezima – pištoljima za prašenje na kompresorski pogon.
Jako apsorpcijsko djelovanje silikatne prašine dijatomejske zemlje u dodiru s insektima dovodi do njihovog brzog isušivanja tako da oni u kratkom vremenu odumiru.

Ovisno o stupnju zaraze sve površine u kojima boravi perad potrebno je tretirati s 30-50g InsectoSec®-a/m2.

Preparat je dostupan u pakiranjima od 200 g – s bočicom za raspršivanje, 2 x 1kg te u profi pakiranjima od 15kg.

Za više dodatnih informacija kontaktirajte tvrtku Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata!