Zaštita od pepelnice na ekološki način

Pepelnica (Uncinula necator) je jedna od najznačajnijih i najraširenijih gljivičnih oboljenja na vinovoj lozi.

Pojava bolesti prvi put je zabilježena 1845. godine nedaleko Londona, a već šest godina nakon toga proširila se u svim zemljama Mediterana.

Znakovi bolesti mogu se vidjeti na svim zelenim dijelovima biljke. Listovi mogu biti napadnuti u svakom stadiju razvoja. Na licu zaraženih listova pojavljuje se bjelkasta prevlaka, a napadnuti dijelovi zaostaju u rastu uslijed čega dolazi do uvijanja i kovrčanja lista. Kod jakih zaraza čitav list će se osušiti. Zaraza na listovima najavljuje jači napad na grozdove. Najznačajnije štete nastaju na bobicama – one mogu biti napadnute od zametanja pa do promjene boje bobica, a kod jakih zaraza bobice izgledaju kao posute pepelom. Bobice zaražene neposredno nakon oplodnje zaostaju u rastu, pokožica im je znatno deblja i tvrđa od nezaraženih boba, a one koje su zaražene u fazi aktivnog rasta pucaju. Uz pepeljastu prevlaku to je najkarakterističniji simptom pepelnice.

S obzirom da su napadi pepelnice svake godine sve jači preporuča se primjena kontaktnog fungicida na bazi kalijevog hidrogenkarbonata Vitisan® koji ima preventivno i kurativno djelovanje. Vitisan® djeluje na način da isušuje hife i spore biljaka. U kontaktu s otopinom Vitisan®-a kod patogena dolazi do pucanja i sušenja klica, čime se sprječava infekcija. Za što bolju djelotvornost Vitisan®-a važno je postići što bolju pokrivenost biljke.

Vitisan® se odlično miješa s preparatima na bazi bakra. Bakar ima ključnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata i dušika. Nužan je tijekom sinteze lignina, koja doprinosi čvrstoći stanične stjenke i prevenciji od uvenuća. Simptomi nedostatka bakra su žućenje listova, biljka zaostaje u rastu, lišće je blijedo zelene boje, slabije stanje grančica i pupova koje se s vremenom pogoršava. Preporuka je miješanje Vitisana s folijarnom prihranom na bazi bakra Pro-direct 50 ili Pro-direct 30+B.

Ojačivač bilja na bazi poljske preslice koji se preporuča preventivno primjenjivati protiv pepelnice je Equisetum Plus. Prirodni sumporasto-silikatni spojevi djeluju pozitivno na kutikulu, sprječavajući ulazak gljivica u plodove i listove.

Važan preparat u borbi protiv pepelnice je i preparat Pottasol – kalijevo vodeno staklo. Pottasol radi visokog sadržaja silicija jača otpornost biljke na pepelnicu i sivu plijesan, a visok sadržaj kalija biljka koristi za prihranu. Preporuka je tretiranje Pottasol-a u vrijeme prije zatvaranja grozda (najbitnije), i u završnim fazama dozrijevanja grožđa.

Sumpor je neophodan nutritivni element za razvoj biljke, a posebno utječe na kvalitetu proizvoda. Samo uz dovoljno količinu dostupnog sumpora, biljka postiže svoju maksimalnu hranjivu vrijednost. Sadržaj sumpora u preparatu Pro-direct Safe snizuje pH koji stvara uvjete nepovoljne za razvoj bakterija i gljivičnih oboljenja.

Cocana ® je pomoćno sredstvo koje se dodaje kod prskanja ili raspršivanja pripravaka kontaktnog djelovanja u cilju smanjenja površinske napetosti, čime se postiže bolje vlaženje biljnih dijelova, kao i za povećanje sposobnosti prianjanja. U vinogradarstvu se posebno preporučuje u kombinaciji sa sumpornim preparatima.