Zaštita od pepelnice na ekološki način

Pepelnica (Uncinula necator) je jedna od najznačajnijih i najraširenijih gljivičnih oboljenja na vinovoj lozi.

Pojava bolesti prvi put je zabilježena 1845. godine nedaleko Londona, a već šest godina nakon toga proširila se u svim zemljama Mediterana.

 

Znakovi bolesti mogu se vidjeti na svim zelenim dijelovima biljke. Listovi mogu biti napadnuti u svakom stadiju razvoja. Na licu zaraženih listova pojavljuje se bjelkasta prevlaka, a napadnuti dijelovi zaostaju u rastu uslijed čega dolazi do uvijanja i kovrčanja lista. Kod jakih zaraza čitav list će se osušiti. Zaraza na listovima najavljuje jači napad na grozdove. Najznačajnije štete nastaju na bobicama – one mogu biti napadnute od zametanja pa do promjene boje bobica, a kod jakih zaraza bobice izgledaju kao posute pepelom. Bobice zaražene neposredno nakon oplodnje zaostaju u rastu, pokožica im je znatno deblja i tvrđa od nezaraženih boba, a one koje su zaražene u fazi aktivnog rasta pucaju. Uz pepeljastu prevlaku to je najkarakterističniji simptom pepelnice.

 

S obzirom da su napadi pepelnice svake godine sve jači preporuča se primjena kontaktnog fungicida na bazi kalijevog hidrogenkarbonata Vitisan® koji ima preventivno i kurativno djelovanje. Vitisan® djeluje na način da isušuje hife i spore biljaka. U kontaktu s otopinom Vitisan®-a kod patogena dolazi do pucanja i sušenja klica, čime se sprječava infekcija. Za što bolju djelotvornost Vitisan®-a važno je postići što bolju pokrivenost biljke.

 

Vitisan® se odlično miješa s preparatima na bazi bakra. Bakar ima ključnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata i dušika. Nužan je tijekom sinteze lignina, koja doprinosi čvrstoći stanične stjenke i prevenciji od uvenuća. Simptomi nedostatka bakra su žućenje listova, biljka zaostaje u rastu, lišće je blijedo zelene boje, slabije stanje grančica i pupova koje se s vremenom pogoršava. Preporuka je miješanje Vitisana s folijarnom prihranom na bazi bakra Pro-direct 50 ili Pro-direct 30+B.

Ojačivač bilja na bazi poljske preslice koji se preporuča preventivno primjenjivati protiv pepelnice je Equisetum Plus. Prirodni sumporasto-silikatni spojevi djeluju pozitivno na kutikulu, sprječavajući ulazak gljivica u plodove i listove.

Važan preparat u borbi protiv pepelnice je i preparat Pottasol – kalijevo vodeno staklo. Pottasol radi visokog sadržaja silicija jača otpornost biljke na pepelnicu i sivu plijesan, a visok sadržaj kalija biljka koristi za prihranu. Preporuka je tretiranje Pottasol-a u vrijeme prije zatvaranja grozda (najbitnije), i u završnim fazama dozrijevanja grožđa.

Važan element za zdravi razvoj bobica je bor. U ponudi Pro-eco preparata je Ilsamin Bor – folijarno dušično gnojivo s 5% razgradivog bora. Proces proizvodnje garantira visok sadržaj esencijalnih aminokiselina koje imaju ulogu biostimulatora. Brzo prolazi kroz tkivo biljke, tako da je element bor vrlo brzo dostupan biljci. Ilsamin Bor koristi se u brojnim metaboličkim procesima, poput transporta šećera i razvoja novog biljnog tkiva.