Biološko suzbijanje lisnih minera

Za suzbijanje lisnih minera u svom programu nudimo biološki insekticid Neem Azal® TS.

NeemAzal®TS sadrži aktivnu tvar Azadirachtin iz koštica tropske biljke Neem (Azadirachta indica) koji djeluje kao regulator rasta i smanjuje plodnost ženki štetnih insekata. Ulazeći u tijelo insekata, azadirahtin blokira pravilan rad hormona što rezultira time da insekti više ne žele jesti, letjeti , pariti se niti polagati jaja. Populacija nametnika polako nestaje. Njihov životni ciklus je prekinut.

Nakon tretiranja NeemAzal®TS prodire u list te se unutar lista djelomično sistematski transportira. Sisajući i grizući insekti iz lista uzimaju djelatnu tvar, što momentalno dovodi do prestanka hranidbe. Insekti ne uzrokuju dodatna oštećenja . Zbog posebnog načina djelovanja, uspjeh tretiranja NeemAzalom ®TS-om ne ocjenjuje se brojem uginulih insekata već se kontrolira smanjenjem oštečenja lista. Populacije insekata još su određeno vrijeme vidljive, nove populacije se više ne stvaraju.

NeemAzal®TS je potrebno primjenjivati u propisanim dozama i količinama otopine koja osigurava kompletno i jednoliko pokrivanje tretirane biljke. Tretiranje je, ukoliko je moguće, potrebno izvršiti u jutarnjim ili večernjim satima. Najbolje djelovanje ima kad se koristi kod prve pojave štetnika u prvim razvojnim stadijima, eventualno je potrebno ponavljanje postupka nakon 7-10 dana. U slučaju kiše unutar 8 sati od tretiranja, preporučuje se ponoviti postupak.

S obzirom da je NeemAzal®TS sistemični insekticid širokog spektra koji djeluje na sve štetnike koji grizu i sišu biljni sok, osim lisnih minera koristi se i u suzbijanju drugih štetnika na raznim kulturama kao što su:

  • Povrće: lisne uši , tripsi, štitasti moljci, sovice, muhe lisni mineri, krumpirova zlatica, moljci
  • Agrumi: lisni mineri, lisne uši, štitasti moljci, cikade, tripsi
  • Voćke (OSIM KRUŠAKA): lisne uši, tripsi, cikade, medeći cvrčak, štitasti moljci i sovice
  • Masline: maslinov moljac, tripsi
  • Vinova loza: grožđani moljac, tripsi, cikade

Biološki insekticid NeemAzal®TS nije štetan za pčele, korisne kukce i prirodne neprijatelj te ne izaziva pojavu rezistentnosti. Kao biološki insekticid može se primjenjivati i u ekološkom uzgoju.

Kod nekih sorti krušaka i cvijeća Neemazal djeluje fitotoksično, stoga je potrebno obaviti pokusno tretiranje na maloj površini ili na manjem broju biljaka kako bi se utvrdila eventualna fitotksičnost.