Ekološko suzbijanje i kontrola štetnika primjenom entomopatogenih nematoda

Jesensko tlo obiluje rovcima, ličinkama hrušta, žilogrizima i ostalim „(ne)prijateljima“, koji svake godine rade sve veće probleme u nasadima i vrtovima. Odlučite se za suzbijanje i kontrolu štetnika primjenom entomopatogenih nematoda i zaštitu poljoprivrednih kultura provedite selektivno, prirodno i ekološki.

Entomopatogene nematode mikroskopski su jednostavni organizmi koji u sebi nose simbiotske bakterije. One aktivno parazitiraju štetnike, ulazeći u njihove tjelesne šupljine kroz prirodne otvore: usta, traheje ili anus. Nakon ulaska u tijelo, nematode se hrane unutrašnjim organima te razvijaju nove generacije. Prije napuštanja domaćina, nematode prelaze u fazu infektivne ličinke koja izlazi iz uginulog insekta i prelazi u tlo te u tlu traži novog domaćina/štetnika. Bez domaćina u tlu mogu preživjeti još 2-3 mjeseca. Ovisno o soju nematoda i vremenskim prilikama, mogu se primijeniti na vanjskim površinama od travnja pa sve do listopada, a u zatvorenim prostorima s kontroliranim uvjetima kroz cijelu godinu.

Osim njihove ekološke prirode, brojna istraživanja dokazala su da entomopatogene nematode imaju prednosti u odnosu na kemijske pripravke:

  • djeluju brzo i učinkovito kroz duže razdoblje (razmnožavanjem se same obnavljaju)
  • imaju visok potencijal razmnožavanja
  • široka lista domaćina (štetnika)
  • nisu štetne za okoliš niti za druge žive organizme
  • nema opasnosti od rezidua – nema stvaranja otpornosti
  • jednostavna primjena
  • nije potrebno vrijeme čekanja od primjene do sjetve ili sadnje
  • kompatibilne su s mnogim kemijskim pripravcima
  • ciljano djeluju na nametnike koje treba suzbiti

Nematode apliciramo na površinu vlažnog, vodom natopljenog tla ili direktno na biljku zalijevanjem ili prskanjem. Nanosimo ih u sumrak ili u ranim jutarnjim satima, kako ih ultraljubičasto zračenje i visoke temperature ne bi oštetile. Za dobru učinkovitost entomopatogenim nematodama potrebna je visoka vlažnost tla. U suhom tlu bez vlage one nemaju mogućnost transporta te zbog toga dolazi do njihovog isušivanja i ugibanja.

Primjena je vrlo jednostavna – obavlja se standardnim uređajima koji se koriste i za aplikaciju kemijskih pripravaka, kao i uređajima za navodnjavanje ili zalijevanje. S obzirom na to da su nematode duge do 0,5 mm, potrebno je ukloniti sve zaslone (mrežice) ispred mlaznica, a na atomizerima izvaditi filtere. Maksimalan dozvoljeni pritisak kod aplikacije je 5 bara.

Ovisno o vrsti nametnika koje je potrebno suzbiti, Pro-eco vam pruža nekoliko vrsta nematoda:

nemycel® – za suzbijanje ličinki šampinjonske mušice

Primjenjuje se tijekom cijele godine u proizvodnji šampinjona. nemycel® djeluje isključivo na ličinku, a efikasnost suzbijanja je veća od 90%.

nemaflor® – za suzbijanje kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis)

Neposredno nakon prskanja suzbija tripse koji se nalaze na listu i cvijetu. Kako bi se osiguralo kretanje nematoda, tretirane biljke minimalno 3 sata moraju ostati vlažne (preporuča se održavanje vlage zamagljivanjem). Nakon što su nematode ušle u tijelo, tripsi ugibaju unutar nekoliko sati. Ne ostavlja mrlje na listu, a djeluje protiv svih stadija tripsa na listu i u tlu. Efikasnost suzbijanja je veća od 90%.

nema-green® – za suzbijanje ličinki hrušta

Primjenjuje se od sredine lipnja do kraja rujna. nema-green® djeluje isključivo na ličinku dok je efikasnost suzbijanja veća od 80%.

nemaplus® – za suzbijanje ličinke male crne mušice (Bradysia spp., lycoriella spp.)

Za suzbijanje ličinke male crne mušice, a djeluje isključivo na ličinku. Primjenjuje se tijekom cijele godine u plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji povrća i cvijeća. Efikasnost suzbijanja je veća od 80%.

nemapom® – za suzbijanje ličinki jabučnog savijača te ostalih srodnih štetnika u voćarstvu

Primjenjuje se od kraja rujna, kod velike vlage zraka. Idealno vrijeme primjene je kada su stabla i grane vlažne – lagana kiša, magla i rosa pospješuju djelovanje. Preporučuje se tretiranje predvečer ili noću kako bi se izbjeglo isušivanje tretiranih grana. Povoljne temperature su iznad 8°C, a kratkotrajni pad temperature ne smeta. nemapom® reducira prezimljujuće ličinke i time umanjuje napad savijača u proljeće. Tretirane ličinke ugibaju u roku 48 sati.

nemastar® – za suzbijanje rovca, ličinki ozimih sovica, sovice ipsilon, proljetne sovice, livadnog komarca i žilogriza

Optimalno vrijeme primjene protiv rovca je od travnja do srpnja, sovice od lipnja do kolovoza, a livadnog komarca od sredine rujna do sredine listopada. nemastar® odlično djeluje protiv odraslog rovca. Ličinke sovice i livadnog komarca nemastar® suzbija vrlo dobro – ličinke i gusjenice ugibaju unutar 4 dana. Djelovanje preko 80%. Idealno vrijeme suzbijanje ličinki je krajem rujna i početkom listopada.

nematop® – za suzbijanje ličinki pipa

Primjenjuje se u travnju i svibnju za prvu generaciju ličinki, a za drugu od početka kolovoza do polovice listopada. nematop® djeluje isključivo na ličinku pipa, stoga je primjena u navedenom razdoblju idealna. Efikasnost suzbijanja veća je od 80%. nematop® je učinkovitiji od kemijskih preparata i ima dulje djelovanje. Povoljna temperatura tla preko dana je 11°C, u hladnijem periodu preporučujemo nematop® COOL jer tolerira nižu temperaturu tla od 8°C.

 

Za dodatne informacije vezane uz odabir prikladnih nematoda i njihovu primjernu, obratite nam se putem kontakt obrasca ili na proeco@proeco.hr. Naš će vam stručni tim rado pomoći!