Entomopatogene nematode – saveznici u suzbijanju zemljišnih štetnika

Suzbijanje štetnika upotrebom entomopatogenih nematoda prirodno je i ekološko rješenje zaštite poljoprivrednih kultura. Taj se način suzbijanja štetnika već dugi niz godina primjenjuje u Europi, Americi, Australiji i Japanu.

Entomopatogene nematode su mikroskopski jednostavni organizmi koji u sebi nose simbiotske bakterije. One aktivno parazitiraju u štetnike ulazeći u njihovu tjelesnu šupljinu kroz prirodne otvore: usta, traheje ili anus. Nakon ulaska u tijelo, nematode iz svog probavnog trakta izbacuju simbiotske bakterije koje se hrane unutrašnjim organima insekta i naglo se razmnožavaju. Nematode se hrane tim bakterijama i u tijelu insekta razvijaju nove generacije. Prije napuštanja domaćina nematode prelaze u fazu infektivne ličinke koje izlaze iz uginulog insekta i prelaze u tlo. U tlu će tražiti novog domaćina domaćina/štetnika, a bez domaćina u tlu mogu preživjeti još 2-3 mjeseca.

Nematode apliciramo direktno na površinu tla zalijevanjem ili prskanjem. Nanosimo ih u sumrak ili u ranim jutarnjim satima (ultraljubičasto zračenje oštećuje nematode), kad je zemlja jače vlažna. Za dobru učinkovitost entomopatogene nematode trebaju vlagu – u suhom tlu dolazi do njihovog isušivanja i one ugibaju. 

Aplikacija se odvija kad su štetnici u najosjetljivijoj fazi (faza ličinke).sovica_imago_agrotis_spp.

Dokazane prednosti primjene entomopatogenih nematoda u odnosu na kemijska sredstva:

  • Djeluju brzo i učinkovito kroz duže razdoblje (razmnožavanjem se same obnavljaju)
  • Imaju visok potencijal razmnožavanja
  • Nisu štetne za druge žive organizme ni za okoliš
  • Nema opasnosti od rezidua
  • Jednostavno se primjenjuju
  • Nije potrebno vrijeme čekanja od primjene do sjetve ili sadnje
  • Kompatibilne su s mnogim kemijskim pripravcima

 

NEMACEL® – za suzbijanje ličinki male crne mušice (Bradysia spp., lycoriella spp.). Primjenjuje se tijekom cijele godine u proizvodnji šampinjona. Nemacel djeluje isključivo na ličinku, a efikasnost suzbijanja je veća od 90%.

NEMAFLOR® – za suzbijanje kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis). Neposredno nakon prskanja suzbija tripse koji se nalaze na listu i cvijetu. Kako bi se osiguralo kretanje nematoda, tretirane biljke minimalno 3 sata moraju ostati vlažne (preporuča se održavanje vlage zamagljivanjem). Nakon što su nematode ušle u tijelo , tripsi ugibaju unutar nekoliko sati. Ne ostavlja mrlje na listu, a djeluje protiv svih stadija tripsa na lisNemagreentu i u tlu. Efikasnost suzbijanja je veća od 90 %.

NEMAGREEN® – za suzbijanje ličinki hrušta, primjenjuje se od sredine lipnja do kraja rujna. Nemagreen djeluje isključivo na ličinku dok je efikasnost suzbijanja veća od 80%. 

NEMAPLUS® – za suzbijanje ličinke male crne mušice, a djeluje isključivo na ličinku. Primjenjuje se tijekom cijele godine u plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji povrća i cvijeća. Efikasnost suzbijanja je veća od 80%.

NEMAPOM®– za suzbijanje ličinki jabučnog savijača te ostalih ličinki leptira u voćarstvu. Primjenjuje se od kraja rujna , kod velike vlage zraka. Idealno vrijeme primjene je kada su stabla i grane vlažne – lagana kiša, magla i rosa pospješuju djelovanje. Preporučuje se tretiranje predvečer ili noću kako bi se izbjeglo isušivanje tretiranih grana. Povoljne temperature su iznad 8OC, a kratkotrajni pad temperature ne smeta. Nemapom® reducira prezimljujuće ličinke i time umanjuje napad savijača u proljeće. Tretirane ličinke ugibaju u roku 48 sati.

NEMASTAR® – za suzbijanje rovca, ličinki ozimih sovica, sovice ipsilon, proljetne sovice i livadnog komarca. Optimalno vrijeme primjene protiv rovca je od travnja do srpnja, sovice od lipnja do kolovoza, a livadnog komarca od sredine rujna do sredine listopada. Nemastar ®odlično djeluje protiv odraslog rovca. Ličinke Sovice i livadnog komarca Nemastar ® suzbija vrlo dobro – ličinke i gusjenice ugibaju unutar 4 dana. Djelovanje preko 80%. Idealno vrijeme suzbijanje ličinki je krajem rujna i početkom listopada. Nematop

NEMATOP® – za suzbijanje ličinki pipa. Primjenjuje se u travnju i svibnju za prvu generaciju ličinki, a za drugu od početka kolovoza do polovice listopada. Nematop djeluje isključivo na ličinku pipa, stoga je primjena u navedenom razdoblju idealna. Efikasnost suzbijanja veća je od 80%. Nematop je učinkovitiji od kemijskih preparata i ima dulje djelovanje. Povoljna temperatura tla preko dana je 11OC, u hladnijem periodu preporučamo NEMATOP COOL® jer tolerira nižu temperaturu tla od 8OC.