Najbolja organska gnojiva za vaše trajne nasade

Dolaskom jeseni počinje pravo vrijeme za jednu od najvažnijih agrotehničkim mjera – gnojidbu trajnih nasada (voćnjaci, vinogradi, maslinici). Pravovremenom i pravilnom gnojidbom održava se potrebna razina hraniva u tlu i ravnoteža među pojedinim hranjivim elementima neophodnim za normalan rast i razvoj kultura. Ujedno se redovitom gnojidbom u tlo vraćaju hraniva iznesena uslijed vegetativnog rasta mladica, izboja i korijena kao i razvoja plodova.

Ekološki uzgoj zahtjeva određene standarde te je dozvoljena isključivo uporaba organskih certificiranih  gnojiva.  Želite li svojim kulturama dati gnojiva s najvećim udjelom hraniva na tržištu, odaberite naša organska gnojiva. 

Vrhunske su kvalitete, jednako su pristupačna profesionalnim korisnicima kao i hobistima, a s obzirom na odnos hraniva i samu cijenu gnojiva, broj zadovoljnih kupaca Pro-eca svake se godine povećava. Naime, po kilogramu hraniva (dušik, fosfor, kalij), Pro-eco gnojiva imaju najnižu cijenu, jer visoki udio hraniva smanjuje količinu gnojiva koje se treba unositi u tlo.

Koje su prednosti gnojiva Pro-eco?
– hraniva se sporo otpuštaju što je osobito važno za dušik koji je vrlo nestabilan u tlu
– ne degradiraju tlo
– ne zagađuju podzemne vode nitratima
– popravljaju mikrobiološka svojstva i struktura tla te sadržaj humusa
– već  7 – 10 dana nakon gnojenja hraniva su dostupna korijenu sadnice
– hraniva se otpuštaju ravnomjerno, prema potrebama biljke >> ne dolazi do gubitka hranjivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, već ih biljka u potpunosti usvaja
– gnojiva su u obliku granula čime su laka za rukovanje
– dostupna su u praktičnim kanticama od 4 ili 5 kg te vrećama od 25 kg
– posjeduju certifikate za organsku poljoprivredu

 

Cilj gnojidbe je da sadržaj i količinu hraniva u tlu i u biljci održavamo u optimalnim vrijednostima čime potičemo bolji vegetativni i generativni razvoj biljaka i kvalitetu plodova.

Ujedno unosom organske tvari popravljamo sadržaj humusa, vodozračne odnose i samim time teksturu i strukturu tla. Veći sadržaj organske tvari u tlu ima višestruko povoljno djelovanje: u sušnim periodima na sebe veže vlagu i zadržava je u tlu, dok u uvjetima prekomjerne vlažnosti popravlja ocjeditost i prozračnost.

Gnojidbu trajnih nasada čine: meliorativna gnojidba prije podizanja nasada, osnovna gnojidba mladog nasada i osnovna gnojidba nasada u rodnosti.

Meliorativnom gnojidbom gnoji se na zalihu i na veće dubine stavljajući težište na unos organske tvari čime se povoljno djeluje na sadržaj humusa. Po potrebi se unose gnojiva s povećanim sadržajem hraniva s ciljem podizanja plodnosti tla. Gnojiva se zaoravaju na punu dubinu rasprostiranja korijena (45-60 cm), a težište se stavlja na gnojiva koja sadrže veću količinu fosfora i kalija jer su ona slabo pokretna u tlu.

Gnojidba mladog nasada u prvoj i drugoj godini odvija se na način da se sadnice voćaka i maslina gnoje pojedinačno, a zona gnojidbe mora biti nešto šira od oboda krošnje. S obzirom da se u tom periodu koriste hraniva koja su dodana meliorativnom gnojidbom i da još nema roda, već je u prvim godinama intenzivan rast mladica i debla, potrebno je dodati gnojiva s izjednačenim sadržajem dušika, fosfora i kalija kao i vršiti prihranu dušičnim gnojivima (obično početkom vegetacije).

Osnovnom jesenskom gnojidbom nadoknađujemo berbom iznesena hraniva i dodajemo potrebne elemente. Ona se obavlja nakon berbe kada sadnice ulaze u fazu mirovanja.

Tvrtka Pro-eco iz asortimana ILSA gnojiva u ponudi ima različite formulacije NPK gnojiva – Bioilsa 7:7:7, Proeco 5:10:10, Progress Micro 6:5:13, Enekappa 7:0:21, Granosano Evo 6:16:0.

U ponudi se nalazi i dušična prihrana Fertorganico 11, Fertil Supernova 12,5, te Ilsaneem – dušično gnojivo koje u sebi sadrži 20% pogače Neem ulja. Ilsaneem djeluje odbijajuće na preko 200 zemljišnih štetnika.

Tu su i ekološka peletirana gnojiva StyriaFert austrijskog proizvođača Agro Power: StyriaFert N+ (sadrži 13% dušika), StyriaFert Veggie (N:P:K formulacija 5:2:2, uz dodatak kako ljuska koje djeluju odbijajuće na zemne štetnike), StyriaFert Powerkorn (N:P:K formulacija 7,5:11:0,2 uz dodatak 12% kalcija), StyriaFert NP (N:P:K formulacija 10:8:05 s dodatkom 8% kalcija), StyriaFert NPK (N:P:K formulacija 8:6:7 s dodatkom 8% kalcija).

Da bi se odredila optimalna količina gnojiva, formulacije i njihova kombinacija, preporučamo napraviti analizu tla. Na osnovu analize mogu se kombinirati gore navedena gnojiva ovisno da li želimo popraviti pH tla, izraženi nedostatak pojedinih elemenata, popravljati sadržaj humusa ili jednostavno održavati tlo plodnim i dobro opskrbljeno svim elementima potrebnim za kvalitetan rast i razvoj biljaka i redovit prinos.