Riješite se štetnika na ekološki način

pro eco zaštita bilja riješite se štetnika ekološki

Svakodnevno svjedočimo ukidanju kemijskih djelatnih tvari i povlačenju sredstava za zaštitu bilja s tržišta. Kretanja su u skladu s politikom upotrebe smanjene količine pesticida, kao i upotrebe pesticida bez ostataka. Potaknuti time okrećemo se suzbijanju bolesti i štetnika pomoću prirodnih djelatnih tvari koje nisu štetne na okoliš i na koje biljka ili štetnik jako teško razvijaju rezistentnost. Sukladno tome  Pro-eco nudi rješavanje štetnika pomoću bioloških insekticida NeemAzal i Pyregard.

Drvo Neem (Azadirachta indica) je stoljećima poznato kao čudotvorno drvo Indije, a koristi se više od 2.000 godina kao ljekovita biljka. Neem sadrži alkaloide i limonoide s mnoštvom medicinskih svojstava dok se jedan od limonoida, azadiraktin, pokazao izuzetno uspješnim kada se koristi kao pesticid ili insekticid. Upravo je azadiraktin djelatna tvar biološkog insekticida NeemAzal® T/S koji se primjenjuje u povrćarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, na ljekovitom, začinskom te ukrasnom bilju, a djeluje kao regulator rasta i smanjuje plodnost ženki štetnih insekata. Ulazeći u tijelo insekata, azadiraktin blokira pravilan rad hormona što rezultira time da insekti više ne žele jesti, letjeti niti se pariti. Populacija nametnika polako nestaje i njihov životni ciklus je prekinut. Uspjeh tretiranja kontrolira se smanjenjem oštećenja lista.

Nakon tretiranja, NeemAzal® T/S prodire u list. Sisajući, grizući ili minirajući insekti iz lista uzimaju djelatnu tvar; to momentalno dovodi do prestanka hranidbe te oni ne uzrokuju dodatna oštećenja. Insekti ne uzrokuju dodatna oštećenja. Zbog posebnog načina djelovanja, uspjeh tretiranja NeemAzal ® T/S-om ne ocjenjuje se brojem uginulih insekata već se kontrolira smanjenjem oštećenja lista. Populacije insekata još su određeno vrijeme vidljive, ali se nove populacije više ne stvaraju.

Idealno suzbija sve biljne uši, lisne minere, štitaste moljce, sovice, grinje, tripse. Posebno valja napomenuti da savršeno suzbija šimširovog moljca za kojeg je sada pravo vrijeme za suzbijanje.

Razlike između NeemAzal® T/S-a i ostalih proizvoda na bazi neem ulja

Gotovo nijedan od proizvoda na bazi neem ulja nije registriran u Europskoj uniji u svrhe zaštite bilja. NeemAzal-T/S je registriran dugi niz godina u zemljama unutar i izvan EU.

  • NeemAzal®-T/S (ekstrakt) sadrži konzistentnu kvalitetu, što nije moguće kod proizvoda na bazi neem ulja. NeemAzal®-T/S uvijek sadrži jednak udio aktivne tvari.
  • Ulje neema pokazuje različita fitotoksična svojstva koja mogu nanijeti štetu usjevima, dok su procesom ekstrakcije NeemAzal®-T/S-a fitotoksična svojstva izbjegnuta.
  • NeemAzal-T/S je testiran na rezidue u prinosu: voćnjaci nemaju karencu, a kod povrća je karenca vrlo kratka.
  • Kada se primjenjuje po preporučenim uvjetima, NeemAzal®-T/S nije opasan za pčele ni druge korisne kukce. Nestandardizirana neem ulja mogu imati loše učinke na korisne kukce.
  • Jedino je NeemAzal®-T/S visoko koncentrirani proizvod, zato je prilikom tretiranja, u usporedbi s proizvodima na bazi neem ulja, potrebna mnogo manja koncentracija NeemAzal®-T/S.
  • Proizvodi na bazi neem ulje su jeftiniji od varijante ekstrakta NeemAzal®-T/S, no poljoprivrednicima je potreban pouzdan proizvod za zaštitu usjeva. Gubitak dijelova prinosa zbog nekvalitetnog i nestandardiziranog proizvoda mnogo je skuplji.
  • Usjevi tretirani s NeemAzal®-T/S mogu postižu veću tržišnu vrijednost, naime upotreba registriranih i dobro poznatih proizvoda poput NeemAzal®-T/S je pravi argument kvalitete.

NeemAzal® T/S je potrebno primjenjivati u propisanim dozama i količinama otopine koja osigurava kompletno i jednoliko pokrivanje tretirane biljke. Najbolje djelovanje ima kad se koristi kod prve pojave štetnika, u prvim razvojnim stadijima, a preporučljivo je ponoviti ga nakon 7-10 dana.  Kada se primjenjuje po preporučenim uvjetima nije opasan za pčele ni druge korisne kukce. Najbitnije je da NeemAzal® T/S ne izaziva pojavu rezistentnosti stoga se njegovom primjenom polako vraća biološka ravnoteža i čuva se ekosustav u nasadu. Kod kupnje preparata NeemAzal® T/S za mala pakiranja 5 ml i 100 ml nije potrebna iskaznica jer su ta pakiranja dozvoljena u amaterskoj primjeni te su na taj način dostupna svim proizvođačima.

Drugi insekticid u ponudi je Pyregard – visoko učinkovit biološki insekticid širokog spektra djelovanja primjenjiv u voćarstvu, vinogradarstvu i povrćarstvu. Njegova aktivna tvar je prirodni piretrin te je kontaktnog djelovanja. U početku izaziva paralizu, a zatim smrt štetnika. Karakterizira ga brza učinkovitost u kontroli brojnih štetnika, a zbog kratkog djelovanja je idealan za uporabu u blizini korisnih kukaca. Tretiranje se obavlja kod prve pojave štetnika u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Idealan je insekticid protiv štetnika kao što su biljne uši, štitasti moljci, tripsi, krumpirove zlatice, američkog cvrčka, grožđanih moljaca, štitastih moljaca, šljivine osice i ostalih, a savršeno se miješa sa NeemAzal® T/S čime se dodatno povećava vrijeme i spektar djelovanja.

Proizvode kao i savjete vezane za njihovu primjenu možete dobiti u tvrtki Pro-eco d.o.o.