Neprocjenjivo korištenje ekoloških pripravaka u vremenu berbe

Berba je vrijeme kada je više nego ikad, u bilo kojoj poljoprivrednoj proizvodnji, bitno da pripravci kojima tretiramo biljke NE ostavljaju štetne rezidue u i na plodovima.IMG_8436

Kemijski pripravci imaju karencu, no i nakon što karenca prođe u plodovima ostaju određene rezidue pripravaka za zaštitu bilja koje nesporno imaju negativno djelovanje na ljudski organizam.

IMG_9082Doba je godine kada je u toku berba velikog broja poljoprivrednih kultura.

No bez obzira na – vrijeme berbe, štetnici i bolesti na poljoprivrednim kulturama ne prestaju vršiti pritisak. Stoga, da bi biljka dala vrhunski prinos i da bi plodovi bili ukusniji i zdravi, potrebno je koristiti pripravke za zaštitu bilja i ojačavanje bilja i u vremenu berbe. Ovdje veliki nedostatak imaju kemijski pesticidi koji se upravo zbog svoje karence i ostataka rezidua u plodovima ne smiju koristiti.

S druge strane, velik dio pripravaka koji se koriste u ekološkoj proizvodnji nemaju karence i ne ostavljaju rezidue u plodovima. To je ujedno i velika prednost takvih pripravaka. Najbolja proizvodnja je ona gdje mi biljku uzgajamo, ojačavamo, imuniziramo, radeći je sposobnom da se sama bori protiv napada određenih patogena. Dakle, osim što je potrebno tretirati biljke protiv ekonomski važnih bolesti i štetnika, vrlo je važno biljke prihranjivati kako bi ih ojačali i kako bi dale vrhunske prinose i zdrave plodove. Obilazeći polja poljoprivrednih proizvođača duž kontinentalne i južne Hrvatske nailazimo na velik broj problema s kojima se trenutno bore poljoprivredni proizvođači, bilo da su oni ekološki ili integrirani.

U nastavku donosimo tablicu s nekoliko problema i mogućim rješenjima za njih – pomoću  proizvoda koji nemaju neželjeno štetno djelovanje na ljudski organizam ili okoliš.

Kultura

Problemi

Rješenje

Masline

Paunovo oko

 

 Mycosin, Blocks, Pro-bac

Maslinova muha i maslinov svrdlaš, maslinov svrdlaš, lisni mineri, crveni voćni pauk

 

Boundary SW, Neemazal ®TS

Suša i nepovoljni uvjeti, tuča (vrijedi za sve kulture)

Pro-bac, Aminovital, Algovital Plus

Vinogradi

Botrytis

Pro-bac, Pottasol, Red bloc

Jabuke

Krastavost, pepelnica

Pro-bac, Blocks, Cutisan

Jabučni savijač

Granupom, Boundary SW

Povrće

Bakterioze na kupusu i paprikama

Pro-bac

 

Plamenjača, pepelnica na povrću

Blocks, Mycosin

Siva plijesan

Pottasol, Red bloc, Pro-bac

Tuta apsoluta, lisne uši, tripsi, stjenice

Neemazal ® TS, Boundary SW

Mediteranske voćne kulture

Štetnici

Neemazal ®TS, Boundary SW

 

Obzirom na vremenske uvjete važno je odrediti da li se radi o abiotskim ili biotskim čimbenicima koji uzrokuju probleme na poljoprivrednim kulturama. Za dodatne informacije oko upotrebe pripravaka, o preporučenoj količini vode te savjetima molimo da nas kontaktirate.