Dušična gnojidba

U ishrani bilja dušik je jedan od najbitnijih čimbenika – utječe na prinos biljaka i brzi početni rast, stoga mu se posvećuje najviše pažnje.

Osnovni izvori dušika u pristupačnom obliku za biljke u tlu su organske tvari tla: humus, preuzimanje elementarnog dušika putem leguminoza iz zraka, te primjena organskih i mineralnih gnojiva.

Ukoliko želite svojim kulturama dati gnojiva s najvećim udjelom dušika na tržištu, birajte certificirana organska peletirana gnojiva proizvođača ILSA S.p.A. Gnojiva su dobivena posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem, a hraniva su 7-10 dana nakon aplikacije dostupna biljci. Kod ovih gnojiva ne dolazi do gubitka hranivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu jer je njihova glavna karakteristika ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke. Sva su organskog porijekla, a baza im je, uz dodavanje goveđe kože, perja, kopita i rogova stoke, Agrogel®. Zbog baze Agrogela® hraniva se sporo otpuštaju, što je osobito važno za dušik koji je vrlo nestabilan u tlu. Prednosti ovih gnojiva su da ne degradiraju tlo, lako su dostupna biljci, ne zagađuju podzemne vode nitratima te popravljaju mikrobiološka svojstva tla.

U ponudi se nalaze tri vrste peletiranih dušičnih gnojiva: Fertorganico 11N, Fertil Supernova 12,5N i IlsaNeem.

Fertorganico 11N je dušično gnojivo koje sadrži visoki postotak organskog dušika (11%) sa sporim otpuštanjem hraniva do 180 dana. Otpuštanje dušika sinkronizirano je s potrebama biljke dok je efikasnost dušika optimizirana te popravlja kvalitetu i kvantitetu uzgoja bilja. Idealan je za jednokratnu aplikaciju kako bi se nadoknadila ukupna potreba kulture za dušikom. Redovita, godišnja, upotreba Fertorganico 11N očuvat će sastav organske tvari zemlje.

Organsko dušično gnojivo Fertil Supernova 12,5N, kao i ostala gnojiva u ponudi, bazirano je na Agrogelu. Zahvaljujući visokoj sposobnosti Agrogela da apsorbira vodu, jamči efikasnu prihranu biljke u uvjetima s manje vlažnosti. Sadrži 12,5% dušika i ima 40 do 90 dana otpuštanja hraniva, zbog čega je idealan za kulture kratke vegetacije kojima je dušik potreban u intenzivnom porastu. U tlu Fertil Supernovu 12,5 prirodnim procesom razgrađuju mikroorganizmi, a sam proces razgradnje ovisi o temperaturi i vlažnosti tla.

IlsaNeem je dušično gnojivo koje, osim gnojidbe dušikom, povećava aktivnost mikrobne flore stimuliranjem mikroorganizama u tlu na način da razvija intenzivnu biološku aktivnost koja je neophodna za razvoj usjeva. Sadrži 11% dušika i ima 180 dana otpuštanja hraniva. Dobiva se termičkom reakcijom između Agrogel®-a i neema (pogača neem sjemenki). Provedeni testovi potvrdili su učinkovitost odbijajućeg djelovanja na više od 200 vrsta zemljišnih štetnika. IlsaNeem stvara povoljnije uvjete u tlu za rast i razvoj zdrave i snažne biljke. Dvostruka aktivnost IlsaNeema, u ishrani bilja i revitalizaciji “umornog” tla, posebno je namijenjena korištenju u intenzivnom uzgoju. Osim što pospješuje dobar početan rast biljaka, povećava vegetativni porast i jača korijen pa je tako osiguran bolji izgled i kvaliteta voća i povrća.

Osim peletiranih dušičnih gnojiva, na početku vegetacije možete posegnuti za dušičnim proizvodima namijenjenim za prskanje ili puštanje u sistem navodnjavanja. Tu možete pronaći proizvode Ilsamin N90 i Pro-Amin. Ilsamin N90 je biostimulator dobiven kontroliranom enzimatskom hidrolizom na bazi slobodnih aminokiselina koje omogućuju pozitivno djelovanje na sintezu proteina biljke te jačanju biljaka na stresne situacije. Zbog svoje formulacije može se miješati sa svim ostalim sredstvima.

Pro-Amin je dušično gnojivo dobiveno ekstrakcijom soje sa preko 13% dušika i 80% aminokiselina, djelotvorno kao hranivo i biostimulator koji ojačava biljku protiv stresnih čimbenika. Vodotopivi prah pogodan je i za prskanje i za puštanje u sistem navodnjavanja.

Također nudimo i nudi bogati asortiman za osnovnu gnojidbu različite NPK formulacije gnojiva ILSA S.p.A. i ekološka peletirana gnojiva StyriaFert koja su pogodna za kisela tla zbog dodatka kalcija.

Da bi se odredila optimalna količina gnojiva, formulacije i njihova kombinacija, preporučamo napraviti analizu tla, na osnovu koje se mogu kombinirati gore navedena gnojiva ovisno želimo li popraviti pH tla, izraženi nedostatak pojedinih elemenata, popravljati sadržaj humusa ili jednostavno održavati tlo plodnim i dobro opskrbljeno svim elementima potrebnim za kvalitetan rast i razvoj biljaka te redovit prinos.