Ekološka dušična gnojiva – s otpuštanjem hraniva do 180 dana

Svakom poljoprivredniku je jasno da bez dušika nema očekivanog prinosa.

U ishrani bilja dušiku se posvećuje najviše pažnje jer utječe na prinos biljaka. Osnovni izvori dušika u pristupačnom obliku za biljke u tlu su organske tvari tla – humus, preuzimanje elementarnog dušika putem leguminoza iz zraka  te primjena organskih i mineralnih gnojiva.

Želite li svojim kulturama dati gnojiva s najvećim udjelom hraniva na tržištu, svakako odaberite certificirana organska peletirana gnojiva svjetski poznatog proizvođača ILSA S.p.A. Ta su gnojiva dobivena posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.

Sva su gnojiva organskog porijekla, a baza im je Agrogel®, goveđa koža, perje, kopita i rogovi stoke. Zbog baze Agrogela® hraniva se sporo otpuštaju, što je osobito važno za dušik koji je vrlo nestabilan u tlu. Prednost tih gnojiva je da ne degradiraju tlo, ne zagađuju podzemne vode nitratima te popravljaju mikrobiološka svojstva tla.

U ponudi se nalaze tri vrste peletiranih dušičnih gnojiva: IlsaNeem, Fertorganico 11 i Fertil Supernova 12,5.

ILSANEEMIlsaNeemje dušično gnojivo koje, osim gnojidbe dušikom, povećava aktivnost mikrobne flore stimuliranjem mikroorganizama u tlu na način da razvija intenzivnu biološku aktivnost koja je neophodna za razvoj usjeva. Sadrži 11% dušika i ima 180 dana otpuštanja hraniva. Dobiva se termičkom reakcijom između Agrogel®-a i Neem-a (pogača Neem sjemenki).
FERTOGANICO

Studije provedene s biljkom Neem su potvrdile učinkovitost odbijajućeg djelovanja na više od 200 vrsta zemljišnih štetnika. IlsaNeem stvara povoljnije uvjete u tlu za rast i razvoj zdrave i snažne biljke. Dvostruka aktivnost IlsaNeema, u ishrani bilja i revitalizaciji “umornog” tla, posebno je namijenjena korištenju u intenzivnom uzgoju. Jedna od prednosti IlsaNeema je i aktivacija plodnosti tla i poboljšanje proizvodnje u slabo opskrbljenim tlima. Ujedno pospješuje dobar početan rast biljaka, povećava vegetativni porast i jača korijen, a samim time osiguran je bolji izgled i kvalitetu voća i povrća. 

Fertorganico 11 je dušično gnojivo koje sadrži visoki postotak organskog dušika (11%) sa sporim otpuštanjem hraniva od 180 dana. Otpuštanje dušika tako je sinkronizirano s potrebama biljke dok je efikasnost dušika optimizirana. Fertorganico 11 je izbalansirani izvor nutrijenata te popravlja kvalitetu i kvantitetu uzgoja bilja. Idealan je za jednokratnu aplikaciju, najbolje u kasnu jesen, kako bi se nadoknadila ukupna potreba kulture za dušikom. Redovita, godišnja, upotreba Fertorganica 11 očuvat će sastav organske tvari zemlje.

Organsko dušično gnojivo Fertil Supernova 12,5, kao i ostala gnojiva u ponudi, bazirano je na Agrogelu. Zahvaljujući visokoj sposobnosti Agrogela da apsorbira vodu, jamči efikasnu prihranu biljke čak i u uvjetima s manje vlažnosti. Sadrži 12,5% dušika i ima 40 dana otpuštanja hranjiva. Fertil Supernova je, za što lakše rukovanje i bolju distribuciju, dostupan u manjim peletima. U tlu Fertil Supernovu prirodnim procesom razgrađuju mikroorganizmi, a sam proces ovisi o temperaturi i vlažnosti tla.