Jesenska prihrana eko gnojivima za ravnomjerno otpuštanje hraniva

Pravilnom i pravovremenom gnojidbom u odgovarajućim količinama, biljci dajemo sve potrebno za optimalan rast i razvoj, a sebi osiguravamo dobre i kvalitetne prinose.

Jesenska se gnojidba obavlja u kasnu jesen, kada su temperature u opadanju, kako biljka dobivena hraniva ne bi koristila za razvoj lisne mase ili plodova, već za stimulaciju razvoja korijena čime biljkama pomažemo da prežive zimski period. Biljka dio nutrijenata uzima kako bi ojačala otpornost na bolesti, dok se višak hranjivih tvari pohranjuje u korijenu i postaje dostupan u trenutku kada je u proljeće potreban za novi rast.

Najtočniji način određivanja gnojidbe jest prema analizi tla. Jednostavno prikupite reprezentativan uzorak tla oko područja na kojem biljka raste, te ga dostavite na analizu u laboratorij za analizu tla. Dobivena analiza pomoći će da biljci nadoknadite sve što je u manjku, osigurate ravnotežu hraniva u tlu, dodate organsku masu te, ukoliko koristite organska gnojiva, obogatite tlo na prirodan način.

Odabirom organskih gnojiva Pro-eco, svojim kulturama dajete najveći udio kvalitetnih hraniva dostupan na tržištu.

Iz naše ponude izdvajamo gnojiva ILSA S.p.A. dobivena posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize, koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem. Baza im je agrogel, zahvaljujući kojem se hraniva sporo otpuštaju. To je osobito važno za dušik koji je vrlo nestabilan u tlu.

Iz asortimana ILSA u ponudi su različite formulacije NPK gnojiva – Bioilsa 7:7:7, Proeco 5:10:10, Progress Micro 6:5:13, Enekappa 7:0:21, Granosano Evo 6:16:0.

Tu je i dušična prihrana – Fertorganico 11, Fertil Supernova 12,5, Professional N za profesionalno održavanje travnatih površina, te Ilsnaneem  koji u sebi sadrži 20% pogače Neem ulja, te djeluje odbijajuće na preko 200 zemljišnih štetnika.

Za nedostatak željeza u ponudi je Gradual 25 Fe koji uz 5% željeza sadrži i 6% dušika.

U našem se asortimanu nalaze se i ekološka gnojiva StyriaFert austrijskog proizvođača Agro Power iz čijeg asortimana za jesensku gnojidbu preporučamo primjenu StyriaFert Powerkorn 7,5:11:0,2 s dodanih 12% te StyriaFert NPK 8:6:7 s dodanih 8% kalcija. Dodatak kalcija ova gnojiva čini pogodnim za primjenu na kiselim tlima. Naime uloga kalcija je održavanje pH reakcije tla čime indirektno utječe na raspoloživost drugih hraniva u tlu. Niska pH vrijednost se, ovisno o sorti, nepovoljno odražava na rast i razvoj biljke.

Tu je i gnojivo StyriaFert Veggie NPK 5:2:2 koje zadovoljava proizvodnju po Demeter smjernicama. Gnojivo je 100% biljnog podrijetla i sadrži kakao ljuske koje imaju odbijajuće djelovanje na zemljišne štetnike te umanjuju štete kod njihovih napada.

Sva gnojiva iz asortimana Pro-eco su organskog porijekla, a baza su im agrogel, goveđa koža, perje, kopita ili rogovi stoke.

Prednosti Pro-eco gnojiva:

  • hraniva su, ovisno o vlažnosti tla, biljci dostupna već 7-10 dana nakon aplikacije
  • ne dolazi do gubitka hranjivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu
  • ravnomjerno otpuštaju hraniva prema potrebama biljke
  • popravljaju mikrobiološka svojstva tla, potiču nastanak humusa
  • ne degradiraju tlo
  • ne zagađuju podzemne vode nitratima
  • povećavaju plodnost tla
  • povećavaju prinose

ILSA gnojiva dostupna su u manjim pakiranjima od 4 ili 5 kilograma. Osim u malim, gnojiva ILSA i STYRIAFERT dostupna su u pakiranjima od 25 kilograma, a oblik granule ih čini pogodnim za aplikaciju.

Pro-eco gnojiva su vrhunske kvalitete, namijenjena su profesionalnim korisnicima i hobistima.

Sva gnojiva iz Pro-eco asortimana posjeduju sve potrebne certifikate za ekološku profesionalnu proizvodnju, a visok udio hraniva smanjuje količinu koja se treba unositi u tlo, te Pro-eco gnojiva imaju najnižu cijenu na tržištu.

Iskustva korisnika pokazala su velike prednosti dodavanja poboljšivača tla Azomite® uz naša organska gnojiva prilikom sadnje. Azomite® sadrži preko 70 minerala i elemenata u tragovima koji su neophodni za pravilan rast i razvoj biljnih i životinjskih stanica. Mnogi od tih elemenata s vremenom su se iscrpili iz tla te ih je potrebno nadoknađivati proizvodima koji sadrže optimalne omjere mikro i makro elemenata.
Kod nas pronađite i proizvode Humintech –  bogate huminskim i fulvo kiselinama čija primjena povećava kvalitetu tla. Iz ponude izdvajamo Perl Humus – granulirani poboljšivač tla koji poboljšava strukturu tla, posebice pjeskovitih i glinenih, aktivira mikroorganizme, poboljšava sposobnost zadržavanja vlage i hraniva u tlu, te neutralizira pH. Sadrži 40% huminskih tvari.