JESENSKA GNOJIDBA U EKOLOŠKOJ PROIZVODNJI
Gnojidba je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u proizvodnji poljoprivrednih kultura. Pravilnom odnosno, pravovremenom gnojidbom i pravilnim količinama, biljci dajemo sve potrebno za optimalan rast i razvoj, te sebi osiguravamo dobre i kvalitetne prinose. Važno je da gnojidba bude izbalansirana te ju je najbolje i najkvalitetnije odraditi prema analizi tla.
Neprocjenjivo korištenje ekoloških pripravaka u vremenu berbe
Berba je vrijeme kada je više nego ikad, u bilo kojoj poljoprivrednoj proizvodnji, bitno da pripravci kojima tretiramo biljke NE ostavljaju štetne rezidue u i na plodovima. Kemijski pripravci imaju karencu, no i nakon što karenca prođe u plodovima ostaju određene rezidue pripravaka za zaštitu bilja koje nesporno imaju negativno
Bakterioze na paprikama i kupusu napokon dobile protivnika
Pro-bac dokazano i uspješno rješava probleme bakterijskih i gljivičnih bolesti Zbog vremenskih prilika, odnosno neprilika koje su sa sobom donijele velike količine kiše, uz poznate probleme nepoštivanja plodoreda i nepravilne sjetve sjemena u rasadu, i ova je vegetacijska sezona „bogata“ bakteriozama na paprikama i kupusu. Najopasnija bolest paprike zasigurno je
Uzgoj lješnjaka u ekološkoj proizvodnji
Površine pod ekološkom proizvodnjom lješnjaka svake su godine sve veće. Razloga je više, a neki od njih su sigurno visoki poticaji po jedinici površine, manje brige oko samog voćnjaka te visoka otkupna cijena lješnjaka. Iz iskustva znamo da uspješna profesionalna proizvodnja bilo kojeg poljoprivrednog proizvoda zahtjeva određeno znanje i veliku
Ekološki uzgoj kupusnjača
U Hrvatskoj se od svih kupusnjača najviše uzgaja kupus. Razlikujemo rani kupus koji u polje sadimo već krajem ožujka i kasni kupus koji se sadi sredinom lipnja. Ekološka proizvodnja povrća vrlo je zahtjevna, te je za uspješan uzgoj potrebna visoka razina znanja i češći pregledi usjeva (tjedni) kako bi se
Folijarna prihrana za zdraviju maslinu i kvalitetnije ulje
Redovito i pravilno gnojene masline dobro se razvijaju, otpornije su na bolesti, daju redovite i dobre prinose ploda i ulja U vrijeme intenzivne vegetacije, maslina ima povećane potrebe za makro i mikro hranjivima. Uz osnovnu gnojidbu, potrebna hranjiva možemo osigurati putem navodnjavanja, a kada to nije moguće, primjenjuje se folijarna
Uspješnost ekološke proizvodnje
Nikad šira paleta odobrena za ekološki uzgoj bilja Kada pričamo o ekološkoj proizvodnji ljudi često kažu da je to gotovo nemogući način proizvodnje – prinosi su znatno niži nego kod integriranog načina proizvodnje te da je takav način proizvodnje preskup i u konačnici neisplativ. Kontradiktorno, broj poljoprivrednih ekoloških proizvođača svakim
Stigao Pro-bac, revolucionarni imunostimulator!
Suvremena poljoprivredna proizvodnja svakim je danom sve zahtjevnija, a pritisci bolesti i štetnika sve su veći, pa često uz svu moguću kemiju na raspolaganju rezultati nisu zadovoljavajući. Nakon godina istraživanja i odličnih rezultata na pokusnim poljima, pripravak Pro-bac tvrtke Pro-eco stigao je i na hrvatsko tržište. Pro-bac je mikrobiološki preparat,
Kako prepoznati i suzbiti šimširovog moljca?
Važno je naglasiti da je najbolje suzbijati mlade gusjenice jer tada je učinkovitost insekticida najbolja, a ni štete nisu još prevelike. Na šimširu se u zadnje tri godine javlja noviji štetnik pod imenom šimširov moljac (Cydalima perspectalis). Iz godine u godinu sve se više ljudi javlja s propadanjem šimšira uzrokovanim
RhizoVital ®42 i Promot ® Plus omogućuju presadnicama uspješniji i zdraviji rast u polju te sprječavaju polijeganje
Bez obzira radilo se o konvencionalnom načinu uzgoja, koji bi se iz više razloga trebao napuštati, ili ekološkom načinu proizvodnje, zdrava i uravnotežena mikroflora tla, preduvjet je za uspješnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju. Intenzivan način proizvodnje izuzetno iscrpljuje i osiromašuje tlo te dovodi sve sastojke tla u neravnotežu. U stadiju
Ekološki pripravci i gnojiva za jedini održiv način poljoprivredne proizvodnje
Danas, u vremenu interneta, kada su nam mnoge informacije dostupne, kada svakodnevno možemo čitati o štetnosti različitih kemijskih dodataka prehrani i dodataka u procesu proizvodnji hrane vrlo je važno u brdu svakakvih informacija detektirati one važne i korisne za naš život i zdravlje. Svakodnevni smo svjedoci povećanja svjesnosti o utjecaju
Gnojidba ozimih žitarica u ekološkom uzgoju
Gnojidba je izuzetno važna agrotehnička mjera u proizvodnji ozimih žitarica, a količina uvelike ovisi o stanju tla, predkulturi i planiranim prinosima te potencijalnim mogućnostima proizvodnih sorti. Za dobru i kvalitetnu gnojidbu preporučamo upotrebu organskih i organsko-mineralnih gnojiva dobivenih posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize koja organske izvore hranivih tvari pretvara u gnojiva
Ilsamini – folijarna prihrana u ekološkoj proizvodnji / ojačivači bilja u stresnim situacijama
Redovito i pravilno gnojene kulture dobro se razvijaju, otpornije su na bolesti , daju redovite i dobre prinose. Folijarna prihrana postiže uvijek dobre rezultate. Neophodna je u nasadima koji nemaju navodnjavanje i gdje je u sušnom razdoblju uslijed velikog nedostatka vlage u tlu, onemogućeno usvajanje hraniva putem korijena. Prednost folijarne
Suzbijanje crvene grinje – tekuti na ekološki prihvatljiv način
Slobodno živuća ektoparazitska crvena grinja Dermanycus galline poznata kao tekut smatra se najštetnijim parazitom peradi, a posebno velik problem stvara kod uzgoja kokoši nesilica. Grinja je nametnik koji se pojavljuje kod svih vrsta domaće peradi, ptica i vrlo često može prijeći na druge životinje koje su u dodiru sa zaraženom
Opasan štetnik koštičavog voća – žilogriz (Capnodis tenebrionis)
Porastom temperatura odrasli kornjaši žilogriza postaju aktivni i počinju raditi štete na koštičavom voću grizući peteljke lišća i mlade izboje. Upravo sada je vrijeme za praćenje pojave odraslih štetnika, te biološko suzbijanje njihovih ličinki pomoću entomopatogenih nematoda. Žilogriz je vrlo opasan štetnik koštičavog voća, standardno na mediteranskom području, iako se
Algovital®Plus – pomoć biljkama u stresnim situacijama
Stresne situacije na poljoprivrednim kulturama, kakvim u posljednje vrijeme svjedočimo, izazivaju ekstremne vremenske pojave. Kasno proljetni i ranojesenski mrazevi, tuča ili suša, jaki i olujni vjetrovi te poplave koje su prošle godine nanijele velike štete, ostavljaju posljedice za čiju sanaciju često treba mnogo vremena i truda. U proljeće kretanjem vegetacije,