• Blattwerk Pure – prirodni izvor kalija

    Uslijed nedostatka kalija, a zbog njegove složene funkcije u metabolizmu, usporen je rast te se njegov nedostatak odražava na cjelokupan rast i razvitak biljaka. Prvi simptomi nedostatka javljaju se na mlađem lišću koje je tada manje nego obično, normalne ili tamnije boje. Na starijem lišću javlja se rubna nekroza, list

  • Azomite – prirodni poboljšivač tla

    Azomite® je glineni prah puderaste teksture dobiven mljevenjem prirodne stijene koja u svom sastavu sadrži širok spektar minerala i elemenata.  Taj prirodni prah registriran je pod nazivom Azomite®, te mu samo ime govori da sadrži minerale od A do Z, uključujući i elemente u tragovima. Takav sastav Azomita® rezultat je

  • Pro-bacom protiv kovrčavosti lista breskve

    Kovrčavost lista breskve najčešća je bolest breskve, a uzrokuje je gljivica Taphrina deformans. Gljivica napada breskvu, marelicu, nektarinu ali i drugo koštuničavo voće, a bolest se pojavljuje na voćkama na kojima nisu na vrijeme provedene preventivne mjere zaštite. Shodno tome, kovrčavost lista breskve treba spriječiti puno prije pojave prvih simptoma

  • Oporavak masline nakon jake zime

    Uslijed klimatskih promjena uvjeti za uzgoj niti jedne sezone nisu isti, a posljednjih su nekoliko godina kao posljedica niskih temperatura zabilježene velike štete. Tako je i protekla zima, s dugotrajnim niskim temperaturama koje su često prelazile granicu tolerantnosti te praćena jakom burom i većim količinama snijega, rezultirala znatnim štetama na

  • Proljetna gnojidba u ekološkoj proizvodnji

    PRO-ECO  ORGANSKA GNOJIVA –  BRZO DOSTUPNA  HRANIVA I VISOK SADRŽAJ ORGANSKE TVARI ZA DOBAR START I RAZVOJ Nakon zime i faze mirovanja  za dobar start i razvoj, poljoprivredne kulture moraju imati osigurana lako dostupna potrebna hranjiva. Trebate li obaviti gnojidbu već postojećeg nasada kojom se unose hraniva potrebna za predstojeću

  • JESENSKA GNOJIDBA U EKOLOŠKOJ PROIZVODNJI

    Gnojidba je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u proizvodnji poljoprivrednih kultura. Pravilnom odnosno,  pravovremenom gnojidbom i pravilnim količinama, biljci dajemo sve potrebno za optimalan rast i razvoj, te sebi osiguravamo dobre i kvalitetne prinose. Važno je da gnojidba bude izbalansirana te ju je najbolje i najkvalitetnije odraditi prema analizi tla.

  • Neprocjenjivo korištenje ekoloških pripravaka u vremenu berbe

    Berba je vrijeme kada je više nego ikad, u bilo kojoj poljoprivrednoj proizvodnji, bitno da pripravci kojima tretiramo biljke NE ostavljaju štetne rezidue u i na plodovima. Kemijski pripravci imaju karencu, no i nakon što karenca prođe u plodovima ostaju određene rezidue pripravaka za zaštitu bilja koje nesporno imaju negativno

  • Bakterioze na paprikama i kupusu napokon dobile protivnika

    Pro-bac dokazano i uspješno rješava probleme bakterijskih i gljivičnih bolesti Zbog vremenskih prilika, odnosno neprilika koje su sa sobom donijele velike količine kiše, uz poznate probleme nepoštivanja plodoreda i nepravilne sjetve sjemena u rasadu, i ova je vegetacijska sezona „bogata“ bakteriozama na paprikama i kupusu. Najopasnija bolest paprike zasigurno je

  • Uzgoj lješnjaka u ekološkoj proizvodnji

    Površine pod ekološkom proizvodnjom lješnjaka svake su godine sve veće. Razloga je više,  a neki od njih su sigurno visoki poticaji po jedinici površine, manje brige oko samog voćnjaka te visoka otkupna cijena lješnjaka. Iz iskustva znamo da uspješna profesionalna proizvodnja bilo kojeg poljoprivrednog proizvoda zahtjeva određeno znanje i veliku

  • Ekološki uzgoj kupusnjača

    U Hrvatskoj se od svih kupusnjača najviše uzgaja kupus. Razlikujemo rani kupus koji u polje sadimo već krajem ožujka i kasni kupus koji se sadi sredinom lipnja. Ekološka proizvodnja povrća vrlo je zahtjevna, te je za uspješan uzgoj potrebna visoka razina znanja i češći pregledi usjeva (tjedni) kako bi se

  • Folijarna prihrana za zdraviju maslinu i kvalitetnije ulje

    Redovito i pravilno gnojene masline dobro se razvijaju, otpornije su na bolesti, daju redovite i dobre prinose ploda i ulja U vrijeme intenzivne vegetacije, maslina ima povećane potrebe za makro i mikro hranjivima. Uz osnovnu gnojidbu, potrebna hranjiva možemo osigurati putem navodnjavanja, a kada to nije moguće, primjenjuje se folijarna

  • Uspješnost ekološke proizvodnje

    Nikad šira paleta odobrena za ekološki uzgoj bilja Kada pričamo o ekološkoj proizvodnji ljudi često kažu da je to gotovo nemogući način proizvodnje – prinosi su znatno niži nego kod integriranog načina proizvodnje te da je takav način proizvodnje preskup i u konačnici neisplativ. Kontradiktorno, broj poljoprivrednih ekoloških proizvođača svakim

  • Stigao Pro-bac, revolucionarni imunostimulator!

    Suvremena poljoprivredna proizvodnja svakim je danom sve zahtjevnija, a pritisci bolesti i štetnika sve su veći, pa često uz svu moguću kemiju na raspolaganju rezultati nisu zadovoljavajući. Nakon godina istraživanja i odličnih rezultata na pokusnim poljima, pripravak Pro-bac tvrtke Pro-eco stigao je i na hrvatsko tržište. Pro-bac je mikrobiološki preparat,

  • Kako prepoznati i suzbiti šimširovog moljca?

    Važno je naglasiti da je najbolje suzbijati mlade gusjenice jer tada je učinkovitost insekticida najbolja, a ni štete nisu još prevelike. Na šimširu se u zadnje tri godine javlja noviji štetnik pod imenom šimširov moljac (Cydalima perspectalis). Iz godine u godinu sve se više ljudi javlja s propadanjem šimšira uzrokovanim

  • RhizoVital ®42 i Promot ® Plus omogućuju presadnicama uspješniji i zdraviji rast u polju te sprječavaju polijeganje

    Bez obzira radilo se o konvencionalnom načinu uzgoja, koji bi se iz više razloga trebao napuštati, ili ekološkom načinu proizvodnje, zdrava i uravnotežena mikroflora tla, preduvjet je za uspješnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju. Intenzivan način proizvodnje izuzetno iscrpljuje i osiromašuje tlo te dovodi sve sastojke tla u neravnotežu. U stadiju

  • Ekološki pripravci i gnojiva za jedini održiv način poljoprivredne proizvodnje

    Danas, u vremenu interneta, kada su nam mnoge informacije dostupne, kada svakodnevno možemo čitati o štetnosti različitih kemijskih dodataka prehrani i dodataka u procesu proizvodnji hrane vrlo je važno u brdu svakakvih informacija detektirati one važne i korisne za naš život i zdravlje. Svakodnevni smo svjedoci povećanja svjesnosti o utjecaju